fredag 13 januari 2012

Chili con Carne

Maträtten Chili con Carne förmodas härstamma från hjärtat av Texas, dit den tagits dig av mexikanska invandare. Det spanska namnet betyder chilipeppar med kött och kan tillagas på allsköns olika vis. Varje sydamerikansk familj har sitt eget heliga recept.  Alla är eniga om att rätten måste innehålla kött och chilipeppar, därefter skiljer sig åsikterna om de övriga ingredienserna vitt. Vissa vill ha köttfärs andra tärnat kött, en del nötkött och vissa fläsk. För somliga är bönor en självklarhet och för andra en synd.  
Min chili con carne innerhåller alltid chili, någon sorts bönor och köttfärs. Jag Brukar använda mig av den rökta chilipepparn chipotle vilket smakar amerikansk söder för mig.  Bönorna kan variera men oftaste blir det bruna och vita bönor. Andra klassiska kryddor i den amerikanska södern är oregano och spiskummin, de får också åka med. Och så en dos av en god bbq sås. Eftersom jag väljer bönor med en mjuk konsisetens steker jag lite majs för lite tuggmotstånd. Jag serverar det med vitt bröd och en klick crème fraiche.
Lika bra att köpa en mega-flaska med chipotle tabasco, den piffar upp det mesta!
Chili con Carne 4 port
· 1 lök
· 2 vitlöksklyftor
· 200 g köttkärs
· 2 morötter
· 1 burk vita bönor
· 1 korv bruna bönor
· 1 burk hela skalade tomater
· 2 msk tomatpure
· 2 msk oxfond
· 1 dl vatten
· 1 dl mörk bbq sås (tex bulle´s eye)
· 1 mald chipotle
· 1 msk oregano
· 1 tsk spiskummin
· 1 tsk kinesisk soja
· Cayennpeppar efter smak
· Salt
· 1 burk majs
· Olja till stekning
Crème fraiche och bröd till servering
Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv moroten. Stek löken, vitlöken i olja i en gryta. Tillsätt alla ingredienser utom majs och bönor. Låt chilin koka på svag värme ca 15-20 min. Stek majsen i olja. Tillsätt bönor och majs, koka ytterligare 5 min. Servera med en klick crème fraiche, bröd och ev. lite extra tabasco med chipotle smak