När jag skulle köpa kaviar för något år sedan upptäckte jag
att det fanns en hel uppsjö av olika fisk- och skaldjurspålägg att köpa i
konservtub. Iakttagelsen väckte en lust
att göra egna liknande pastejer här hemma. Jag började med böckling som bas, övergick
till rökt lax sen tonfisk och så fortsätter det än idag. Jag blandar alltid fisk- eller
skaldjursköttet med smör. Det går naturligtvis att göra ”fräschade” varianter
med crème fraiche eller gräddfil. Men själv tycker jag att påläggets charm ligger i dess fasta konsisens som bres på smörgåsen. Jag kan känna ett visst motstånd
till att sörpla i mig en flytande röra från min hårda smörgås på morgonkvisten eller till soppan.
Här kommer i alla fall receptet på böcklingsmör. Var noga
med att få bort merparten av fiskens fina benen. Sen är det bara att njuta till en
bit knäcke och lite syrade grönsaker.
Böcklingsmör
- 4 böcklingar
- 50 g smör
- 1 msk pepparrot
- Salt och peppar
- Gör så här: Rensa böcklingarna från ben och dra bort skinnet. Mosa köttet med rumsvarmt smör och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera på en bit knäckebröd med inlagda rödbetor, gurka och gräslök
Smöret på knäckebröd passar utmärkt till en grön sommarsoppa |
Jag vill kunna bre på smöret |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar