Jag var mycket nöjd med förra årets sinne för framförhållning igår när jag gick förbi enarna och så att de inte bar ett enda fint bär på dem. Belåtet som jag var stegade jag hem, öppnade min dignande burk med fjolårsenbär och hällde ett gäng min älggryta. Sen fick grytan koka länge, länge tills köttet var så mört att det nästan föll sönder när jag blåste på det.
Den här grytan kan lika gärna kokas på nötkött eftersom den har såå många andra goda smaker!
Älggryta med trattkantareller 8 port
- 1 ½ kg älgkött i bitar
- 3 msk smör
- 1 tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- ½ dl vatten
- 1 kvist färsk timjan
- 1 lagerblad
- 1 msk enbär
- 2 krossade vitlöksklyftor
- 1 kanelstång
- 3 msk mjöl
- 75 cl kraftigt rödvin
- 2 dl köttbuljong
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk soja
- 1 l rensade trattkantareller
- Färsk timjan till servering
Gör så här: Stek köttet runt
om i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Häll över köttet i en gryta-. Häll
vattnet i stekpannan och häll sedan skyn över köttet. Pudra över mjölet och rör
om. Tillsätt vin, buljong, soja, tomatpuré och kryddor i grytan. Koka upp och
låt sedan grytan tillagas på svag värme i ca 2 timmar(gärna längre!). Stek kantarellerna och
låt de koka med de sista 10 minuterna. Strö över timjan och servera med
potatismos.
Lycka är att ha en svägerska med frysen full av vilt! |
Låt grytan koka så länge som möjligt |
Torkad svamp går lika bra! |
Hej,
SvaraRaderaVill bara tala om att jag har dig på en lista över 5 bra bloggar.
Hjälp till att sprida bra bloggar och kärlek.
Kram Christine
http://matikvadrat.se/2012/11/06/bloggkarlek/
TACK så jättemycket! Det var mycket fint skrivet, jag blir jätteglad:-)
Radera