När jag var på besök hos min moster förra helgen fick jag
med mig gammelmormors handskrivna receptsamlingar hem. Jag älskar att bläddra i dem, att läsa det
fina språket och inte minst se hennes små efterhands noteringar mellan raderna. När jag läser i
de väl nyttjade böckerna blir vekligen påmind om hur matlagningskosten förändrats
genom åren. Idag har vi nästintill obegränsad tillgång till allsjöns råvaror,
recept, utrustning vilket gör att de allra flesta kan laga fantastiskt god
mat oavsett köksfärdighet. Gammelmormor hade helt andra förutsättningar. Inga
stora kokböcker fyllda av färgstarka bilder, få råvaror och en vedeldad spis. Då krävdes de erfarenhet och fingertoppskänsla på ett helt annat vis. Jag undrade till en början över ordet ”god”
som står inom parantes bakom vissa rubriker, varför skulle man skriva upp ett
recept som inte var gott? Snart insåg jag hur priviligierade vi är som faktiskt
kan äta god mat varje dag och få tag i vilka råvaror vi vill nästan vilken tid på
dygnet och året vi önskar.
Hur som helst så blir jag otroligt lockad att laga
massor av rätter ur de nötta böckerna. Igår blev det en kornkaka. Några
måttangivelser eller temperaturer finns inte så jag har ingen aaaning om ifall
den blev som mormor Edlas. Men både jag och mina middagsgäster var i alla fall överrens om
att det var en mycket god maträtt. -Det blev som en blandning av isterband och
kroppkakor! sa Nils och jag håller med.
När jag tog ut kakan ut ugnen penslade
jag den med brynt smör och serverade med rårörda lingon och stek rökt sidfläsk.
Korngryn är klippta korn som de flesta känner igen från
isterbandet och pölsan.
Kornkaka
- 2 dl korngryn
- 5 dl buljong
- 2 dl mjölk
- 1 gul lök
- 1 msk sirap
- 1 tsk kryddpeppar
- salt
- Smör att steka i+ att bryna
- 400 g rökt sidfläsk
Gör så här: Koka upp buljong och korngryn i en kastrull låt
koka på svag värme ca 20 minuter. Koka upp mjölken i en annan kastrull. Tillsätt
mjölken i kornblandningen och rör om. Dra kastrullen åt sidan och låt svälla
med locket på ca 10 min. Hacka och stek löken. Blanda ner löken, sirapen och mortlad
kryddpeppar i kornkastrullen. Smaka av med salt. Smörja och bröa en form. Häll
gröten i formen och baka i ugnen 250 grader ca 20 min. Bryn smöret och stek
fläsket i grova tärningar. Ta ut kakan ur ugnen pensla den med brynt smör.
Servera med fläsk, lingon och rårivna morötter.
Sätt på ugnens grillfunktion om kakan inte får någon färg |
Gammelmormors välskrivna receptsamling |
glöm aldrig lingonen! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar