Igår väckte jag min gamla surdeg till liv efter nästan ett
års dvala. Den vaknade upp till mitt kanelbullebaks stora förtjänst. Jag älska kanelbullar bakade på surdeg. De blir saftiga på ett
sätt som jag aldrig lyckats uppnå till med hjälp av vanlig jäst. Många rynkar
på näsan och tycker att det låter konstigt med surdeg i sötebröd. Förmodigen
lever de i den gamla föreställningen om att surdegsbröd måste vara mörkt, hårt,
surt och finskt. Helt fel. Surdegsbröd
behöver varken inte surt, liksom bullar bakade på jäst inte
smakar jäst.
De här bullarna har vääldigt lång jästid med innebär inte mer jobb för det, se bara till att vara ute i god tid!
Kanelbullar med surdeg 16 st stora
- 11-12 dl mjöl (700 g)
- 3,5 dl mjölk
- 100 g socker
- 1 ägg
- 10 g salt
- 10 g grovkrossade kardemummakärnor
- Ca 50 g aktivt flytande surdeg
- 100 g smör
Fyllning
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk mald kanel
Sockerlag
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
Gör så här:Blanda
mjöl, mjölk, socker, ägg, salt, kardemumma och surdeg i en bunke. Låt stå 30
min. Skär smöret i tärningar och knåda
in det i degen (helst i maskin under ca 15 min). Låt degen jäsa under en fuktig handduk ca 10
timmar. Blanda samman smör socker och
kanelen till fyllningen. Kavla ut degen till en kvadrat. Bre på smörblandningen. Vik in en
tredjedel av den undre kanten mot mitten. Överlappa den med den övre kanten. Skär
remsan i 16 delar. Vira ihop varje bit till en bulle. Lägg ut
bullarna på plåtar och lägg över en fuktig handduk. Låt jäsa i ca 12 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp socker och vatten och låt koka till sockret löst sig. Pensa bullarna med vatten och strö
över flagad mandel. Grädda bullarna mitt i ugnen 12 min. Ta ut dem och pensla
dem genast med sockerlag.
Kanelbullen kom till Sverige efter första världskriget |
Vilka fina bullar! Jag är säker på att de smakar fantastiskt!
SvaraRaderaJättefina bullar och jag gillar att du bakat på surdeg! Jag har bakat munkar på surdeg och de får en så mycket godare och djupare smak. Jag skall spara detta recept, tack! Ha en fin lördag!
SvaraRaderaHar nu startat en deg på ditt recept hoppas de blir lika fina som dina de ser fantastiskt goda ut.
SvaraRaderaKUL! Hoppas de blev goda:-D
SvaraRadera