Savarin är en urgammal dessert med franska anor. Redan i slutet
av 1700-talet skapades kakan och fick namnet efter advokaten Jean Anthelme
Brillat-Savarin. Advokaten som även
skrev en rad gastronomiska verk och myntade uttrycket- säg mig vad du äter och jag
ska säga dig vem du är. Kakan är en slags sockerkaka som bakas med jäst. Efter
att kakan bakats dränks den med fruktlag och sprit. Jag hällde sockerlag blandat med limoncello över min kaka
idag. Sedan serverade jag den med grädde och sommarbär.
Svarin med sommarbär
|
Lös jästen i mjölken i en bunke. Vispa ner socker och ägg. Tillsätt mjölet
och vispa till en slät smet. Blanda ner smöret. Häll blandningen i en ringform och låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda
kakan i den nedre delen av ugnen ca 15 min. Låtkakan svalna i formen. Stjälp
upp den på ett fat. Koka ihop 2 dl vatten med 2 dl socker till en något
trögflytande konsistens. Blanda lagen med linoncello. Gör små hål i kakan med
en potatissticka. Dränk kakan i lagen. Ös över bär och servera med grädde
|
Det går bra att byta ut spriten och lagen till annan sprit eller fruktlag! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar