tisdag 8 maj 2012

Nässelrisotto

När jag var ute och promenerade häromdagen upptäckte jag att det kryllade av nässlor på baksidan av mitt hus. Med glädje insåg att sommaren ÄNTLIGEN är på väg och snart är naturen full av ätbara ting! Jag gick genast hem efter vantar och började skörda de stickiga bladen. Jag plockade och plockade med en blid av en nässelgrön risotto snurrande i huvudet. Tidigare när jag lagat nässelrisotto eller blivit bjuden på det har jag  tyckt att det är lite snålt med just nässlor. Så jag plockade riktigt duktigt tyckte jag. När jag kom hem med mina två  liter rensade nässlor kände jag mig nöjd och satte igång med matlagningen. Men efter att jag blancheringen blev jag snabbt påmind av hur mycket de krymper. Mina dryga två ståtliga liter förvandlades till någon deciliter på några minuter. Buttert vände jag ner dem i min risotto. Den blev förvisso jättegod men inte så grön och fin som min visuella bild.  Nästa gång ska jag tamejtusan blanda ner dubbelt så mycket!


  • 2 liter nässlor
  • 1 liter champinjoner
  • 1 dm purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 5 dl avoriris
  • 8 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 2 dl vitt vin
  • 1 1/2 dl riven prästost
  • 2 msk söt- stark senap
  • salt och peppar

Gör så här: Lägg ner nässlorna i kokande vatten och låt koka ca 2 min.Skala och hacka lök och vitlök. Ansa svampen och grovhacka den. Hetta upp en vid kastrull och fräs löken. Lägg i svamp och rör om. Häll på riset och låt det fräsa någon minut. Späd med buljong och vin, lite i taget, och låt riset suga upp alla buljong innan mer hälls i.
Koka riset på mycket svag värme ca 20 minuter. Det ska bli mjukt och krämigt.
Rör ner osten och nässlorna i risotton och smaksätt med timjan, senap, salt och peppar från kvarnen. Servera med sallad, rökt sidfläsk och en syrlig vinägrett



1 kommentar:

  1. Risotto är en favorit, men jag har aldrig lagt det med nässlor. Det borde jag verkligen pröva!

    SvaraRadera