När jag var ute och promenerade häromdagen upptäckte jag att det
kryllade av nässlor på baksidan av mitt hus. Med glädje insåg att
sommaren ÄNTLIGEN är på väg och snart är naturen full av ätbara ting!
Jag gick genast hem efter vantar och började skörda de stickiga bladen. Jag plockade och plockade
med en blid av en nässelgrön risotto snurrande i huvudet. Tidigare när jag lagat nässelrisotto eller blivit bjuden på det har jag tyckt att det är lite snålt med just nässlor. Så jag plockade riktigt duktigt tyckte jag. När jag kom hem med mina två liter rensade nässlor kände
jag mig nöjd och satte igång med matlagningen. Men efter att jag blancheringen blev jag snabbt
påmind av hur mycket de krymper. Mina dryga två ståtliga liter förvandlades
till någon deciliter på några minuter. Buttert vände jag ner dem i min risotto. Den blev förvisso jättegod men inte så grön och fin som min visuella bild. Nästa gång ska jag tamejtusan blanda ner dubbelt så
mycket!
- 2 liter nässlor
- 1 liter champinjoner
- 1 dm purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- 5 dl avoriris
- 8 dl grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
- 2 dl vitt vin
- 1 1/2 dl riven prästost
- 2 msk söt- stark senap
- salt och peppar
Gör så
här: Lägg ner nässlorna i kokande vatten och låt koka ca 2 min.Skala
och hacka lök och vitlök. Ansa svampen och grovhacka den. Hetta
upp en vid kastrull och fräs löken. Lägg i svamp och rör om. Häll på riset och
låt det fräsa någon minut. Späd med buljong och vin, lite i taget, och låt riset suga
upp alla buljong innan mer hälls i.
Koka riset på mycket svag
värme ca 20 minuter. Det ska bli mjukt och krämigt.
Rör ner osten och nässlorna i risotton
och smaksätt med timjan, senap, salt och peppar från kvarnen. Servera med
sallad, rökt sidfläsk och en syrlig vinägrett
Risotto är en favorit, men jag har aldrig lagt det med nässlor. Det borde jag verkligen pröva!
SvaraRadera