torsdag 5 april 2012

Laxpaté och väskustsallad


För mig är påskmat förenligt med ägg, fisk och skaldjur av olika slag. Nästan bara kalla rätter som har våriga och fräscha smaker.  Förr väntade jag alltid med att äta allt det goda tills på självaste påskafton men numer ”tjuvstartar” jag och sprider ut skurarna under hela veckan.
Igår på skärtorsdagen åt vi av en laxpaté som jag bakade i tisdags.  Den här laxpatén består av både färsk och rökt lax och är superenkel att tillreda. Dessutom går den bra att förbereda dagar innan den ska serveras. Vi åt patén på rågmackor som vi bredde med mammas goda västkuströra och toppade med lite sallad.  Let the feast begin!



Laxpaté
  • 400 g färsk lax
  • 100 g kallrökt lax
  • 2 ägg
  • 4 dl grädde
  • 1 knippe dill
  • 1 tsk senap
  • 1.5 msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • 0.5 krm cayennepeppar

Gör så här: Skär laxen i mindre bitar och kör den till mos i matberedare. Blanda i saltet och äggen. Det ska vara en slät massa. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet minst 30 min( gärna i mixerkannan). Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka dillen. Vispa ihop senapen och vinägern .Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget gärna i matberedaren. Blanda till sist i dill, vinäger/senap och cayennepeppar. Tillsätt salt.  Häll över färsen i en liters brödform.. Täck med folie.  Sätt formen i ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen i 50 minuter. Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp.

Mammas västkust sallad
  • 2 dl räkor
  • 1 dl kräftstjärtar
  • 1 dl crabfish
  • 1/2 dl majonnäs (ta bort  vitlök, jalapeno och koriander ur de länkade receptet!)
  • 1 dl creme fraiche 
  • 1 knippe dill
  • salt och lite cayennepeppar

Gör så här: Grovhacka skaldjuren. Finhacka dillen och blanda ihop alltsammans.

Avokado, sallat och rågbröd

Låt helst patén stå ett dygn innan ni skär upp den


4 kommentarer:

  1. Hej! Jag hade tänkt laga paté till påsk. Hoppas det här receptet är lika enkelt som det låter. Det ser gott ut med västkustsallad till/Anne

    SvaraRadera
  2. Västkustsallad låter verkligen gott till din pate'! Som boende i Göteborg har denna "röra" en speciell plats i mitt hjärta. Glad påsk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja jag vill ju gärna ha något mojsigt till patéer:-)Glad fortsättning på påsken!

      Radera