Idag lagade den gamla husmansrätten sillbullar i korintsås. Det är en rätt jag har hört talas om så länge jag kan minnas men aldrig smakat på. Och med handen på hjärtat var jag nog alltid lite skeptisk till de små biffarna. Det var nog blandningen mellan sill och bulle i samma ord som skar sig i
mina öron. Att pepparkakornas ögon var inblandade dessutom gjorde inte saken
bättre. Men nu är jag vuxen och vill inte rata något som jag aldrig har smakat av, så nu var det hög tid att prova!
Och det gjorde jag helt rätt i. Både jag och min bror åt med
glatt mod tills tallrikarna var tomma. De salta biffarna smakar
jättegott tillsammans med den sötsura såsen.
korinter är små små russin |
Sillbullar i korintsås 4 port
1 burk urvattnade sillfiléer
200 kokt potatis
200 kokt kött
1 hackad stekt lök
1 ägg
1 ½ dl mjöl
Ca 1 dl ströbröd till
panering
Smör eller olja att steka i
Gör så här: Mixa alla ingredienserna i en mixer. Forma 12
biffar. Vänd dem i ströbröd och stek dem gyllenbruna i smöret eller oljan.
2 msk korinter
4 ½ dl vatten
1 msk smör
1 msk mjöl
1 ½ msk kalvfond
1 msk sirap
1 ½ msk ättika 12 %
1 tsk soja
Salt och vitpeppar
Gör så här: koka korinter 2 ½ dl vatten i 10 min. Sila korinterna från spadet med spara både korinter och spad. Smält smöret i en kastrull. Rör ut mjölet i det
smälta smöret. Tillsätt korintspadet och kalvfonden under omrörning. Låt koka
på svag värme ca 10 min. Tillsätt resten av ingredienserna, låt kok upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar