I natt kom jag tillbaka till Sverige fantastisk semester i
Palma. Jag har inte hunnit med någon
matlagning här på morgonkvisten så därför stöttar jag med ett recept från
veckan innan jag for. Ett recept i form av pankakasknyten eller crêpes som man
säger i franskrike. Det finns en utbredd
villfarelse om att fransmännen endast kallar dessertpannkakor för crêpes och att
alla de salta går under namnet galetter. Så är inte fallet då det är mjölsorten
som avgör vad den platta kakan ska heta. Crêpessmeten blandas med vetemjöl
medan galettsmeten baseras på bovetemjöl.
Den här gången fyllde jag mina knyten med skaldjursstuvning
och serverade med en grönsallad och en citronette. De som inte gick åt skickade
jag in i frysen.
Toppen på knytet blir krispigt och gott i kontrast med den krämiga fyllningen |
Crêpesknyten med skaldjur 4 port
- 3 ägg
- 2 ½ dl vetemjöl
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 msk smör
Gör så här: Vispa ihop ägg, salt, mjöl
häftena av mjöleken till en klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken. Smältsmöret i en
panna och tillsätt till smeten. Häll ner ca ½ dl smet i en varm panna och stek
gyllene på båda sidor. Upprepa till smeten är slut.
- 2 dl räkstjärtar
- 2 dl kräftstjärtar
- 2 dl skalade musslor
- 1 msk smör
- 1 msk mjöl
- 1 msk hummerfond
- 1 tsk citronjuice
- 3-4 dl mjölk
- ½ dl dill
- Purjolöksblast som knytsnöre
Gör så här: Smält smöret i en
kastrull. Vispa i mjöl till en klumpfri smet. Vispa ner mjölken, lite i taget.
Tillsätt hummerfond och citronjuice. Rör till sist ner skaldjuren och dillen.
Låt fyllningen svalna. Sätt ungen på 250 grader.
Fördela ca 1 dl fyllning i mitten
av pannkakorna och forma knyten med hjälp av purjolöksblast. Gratinera knytena
i mitten av ugnen ca 10 min.
Servera med sallad och citronette
Fyll med svampstuvning istället till hösten! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar