Jag har gått och lurat på att göra piroger några dagar nu.
Piroger som jag kan ha i frysen och bara riva med mig när jag ska på utflykt, ut
på vägarna eller när jag helt enkelt inte orkar laga mat. Enlig mig är nackdelen
med de månformade pirogera att de är lite svåra att äta med händerna utan att kladda,
i synnerhet inte om de är stora som en portion. Därför bakade jag mina piroger
i ”french hotdogformat” igår. De var superenkla både att baka och att äta.
Fyllningen
fick en indisk tusch med kryddblandningen garham masla, kål och ärtor. De var allra godast varma men helt till
fylles(som pappa skulle sagt) kalla.
Pirogrullar med indisk vitkål 8 port
- 25g jäst
- 2 1/2dl vatten
- 2msk olja
- 1/2salt
- 6-7dl mjöl
Gör så här: Blanda alla ingredienser i en matberedare. Låt knåda i ca 10 min.( Alt. Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja och mjöl och knåda till en smidig deg.) Låt jäsa 1 timme. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Skär degen i 8 kvadrater. Fyll med en sträng fyllning. Vik in kortsidorna någon cm över fyllningen och nyp ihop degen till en rulle. Lägg rullen med skarven neråt på en bakplåtpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225 grader. Låt rullarna jäsa ca 15 min. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Fyllning
- 1/2 kg vitkål
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 125 frysta ärter
- 1tsk spiskummin
- 2tsk garam masala
- 1tsk salt
- 1tsk strösocker
- 1 tsk peppar
- 2 tsk soja
- Olja att steka i
Gör så här: Strimla kål och lök. Hetta upp
olja(ca ½ dl) i en stor stekpanna. Stek kålen och löken mjuk och gyllene. Tillsätt
kryddor och ärtor och låt stå på svag värme ca 5 min. Låt kallna ordentligt innan
du fyller pirogerna.
Hugg-vänliga piroger |
Helt klet- och kladdfritt |
Se till att fyllningen inte är varm när den bakas in! |
Vilken bra idé att göra dem i en sådan form! Låter jättegott!
SvaraRadera