I dagarna blev det tydligt för mig hur stor betydelse samanhanget
och tillbehören har för hur jag uppfattar en kryddas smak. Enligt mig smakar kryddost typiskt svenskt, svenskt,
svenskt och svensk sommar. Jag ser
framför mig att gubbarna hyvlat sin kryddost till sillbiten i sommarsolen sedan
urminnes tider. Ostens nejlika stämmer
helt överens med den bilden, den dyker upp lite här och var i vår matarv. Men
spiskummin?! Det är den krydda jag i vanliga fall förknippar STARKT med mellanöstern,
Sydamerika och Indien, INTE med Sverige. Men tillsammans med prästost blir
det tydligen något av det svenskaste jag vet. Konstigt…
Jag har inte reflekterat så mycket över vad det är som
smakar i kryddosten tidigare. Vetat att det smaksätts med spiskummin och
nejlika men inbillat mig att spiskummin har en underordnad roll på ingredienslistan.
Så till förrgårdagens upptäckt:
Jag blev
sugen på kryddost och tänkte att jag skulle laga en primörsallad smaksatt med
den kryddiga osten. Eftersom jag ska resa bort snart såg jag ingen mening med
att köpa en stor bit kryddost utan beslöt mig för att använda den prästost jag
hade i kylen och själv stå för smaksättningen. Jag rev ner prästosten och blandande den
krämig tillsammans med crème fraiche. Började med att pudra ner spiskummin, smakade och
upptäckte att det genast hade smak av kryddost! Jag hade nästan kunnat se mig som färdig med kryddningen vid det laget.
Man slutar aldrig förvånas(håhå). Primörsalladen blev i vilket fall som helst väldigt god och uppskattad tillsammans med några Fiskfärsbiffar.
Jag värmde resterna av salladen in ugnen till lunch igår. Gudagott det också! |
Primörsallad med kryddost
- 1 kg färskpotatis
- 1 knippe primörmorötter
- 2 färska röda lökar med blast
- Några nävar ruccola( en påse)
- 250 g lagrad prästost
- 2 dl crème fraiche
- 0,5- 1 tsk spiskummin
- 1 krm kryddnejlika
- Svartpeppar
- Smaka av med salt
Gör så här: Skrubba och koka potatisen. Hyvla moroten. Hacka
löken. Riv Prästosten och blanda den med crème fraiche och kryddor. Häl av
potatisen och blanda den med mörötter, lök, ruccola och dressing. Servera med
en fiskfärsbiff
Lyx med Moster-Karins odlade ruccolasallad och gräslöksblommor. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar