lördag 7 januari 2012

Tomatgratinerat Bröd



Tätt som oftast missberäknar jag min brödkonsumtion och köper på mig allt för mycket bröd. Bröd som jag sedan inte hinner äta upp innan det blir torrt och tråkigt. I morse konstaterade jag att jag åter igen spårat iväg i bröddisken och min brödlåda var full av små påsar av olika slag. Där ibland en bit av en baguett som blivit torr och lite hård i konsistensen.  Men efter ett dopp i en god tomatsås fick brödet nytt liv! Dagens lunch bestod således av tomatgratinerat bröd med mozzarella, basilika och Kalamata oliver. Den här rätten går även att servera som en förrätt som ett alternativ till den klassiska Bruschettan.
Saftigt och gott

·         1 baguette
·         En sats Tomatsås (klicka på ordet tomatsås så hittar ni receptet)
·         1 kruka basilika
·         1 burk Kalamata oliver
·         2 bollar mozzarellaost
·         Olivolja och balsamvinäger
Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Koka tomatsåsen. Skiva upp brödet. Smörj en ugnssäker form med olivolja. Doppa brödet i tomatsåsen och lägg de sedan i formen. Stoppa in formen i ugnen och gratinera 10-15 min. Ringla över lite olivolja och servera med mozzarella, färsk basilika och oliver.



tisdag 3 januari 2012

Surdegsbröd i Långpanna

Surdegsbröd med nutella, lördagsmorgonen är räddad
För några år sedan bakade jag ofta med surdeg. Till en början var jag  alltid väldigt noggrann, vägde, mätte och var precis med jäs-, och gräddningstider. Vissa gånger lyckades jag bättre än andra. Jag mins den stora känslan av tillfredställelse första gången jag lyckades baka ett riktigt segt levain med stora hålrum och en knaprig skorpa.
Det känns inte helt logiskt att det ska krävas en sådan exakthet för att baka ett bröd med världens äldsta bakningsmetod. Surdegsbrödets historia startade som bekant långt innan vågar, tidtagare och termometrar hade sett solens ljus. Därför började jag höfta en smula och göra lite enklare varianter ibland.
Det här surdegsbrödet tar förvisso lång tid att baka men det är enklare än de flesta andra eftersom det bakas i långpanna. Det blir inte fullt så vackert som de limpformade men minst lika gott!



Brödet kan brytas och ätas till gyrtor och soppor
Dag 1
· 1 dl surdeg
· 2 dl vatten
· 2 ½ dl vetemjöl special eller manitoba cream
· 1 dl grovt rågmjöl
Blanda ihop alla ingredienserna och låt dem stå i rumstemperatur ca 12 timmar. Degen ska vara lös och bubblor skall synas på ytan efter att den jäst.
Dag 2
· Degen från dag 1
· 5 dl vatten
· 12. 13 dl vetemjöl special eller manitoba cream
· 1 msk salt
Knåda alla ingredienser utom saltet i en mat beredare i 10 min. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 min. Degen ska vara ganska lös.
Låt degen jäsa i 1 timme. Rör om och låt degen jäsa 30 min. Rör om och låt degen jäsa ytterligare 30 min. sätt ugnen på 275 grader. Stjälp ut degen på en mjölad plåt och låt degen jäsa 30 min. Fyll en ugnsfast form med lite vatten och ställ den längst ner i ugnen. Stoppa in plåten med brödet i mitten av ugnen. Sänk värmen till 250 grader efter 10 min. Grädda brödet ytterligare 20 min eller tills det är ca 96 grader varmt.

måndag 2 januari 2012

Getostbulgur med rökt kalkonklubba

Råvaran Bulgur har en anrik historia och sägs vara världens första bearbetade livsmedel. Arkeologerna har hittat tecken som tyder på att grynet förtärdes av egypterna redan för 3000 år sedan. Bulgur är ingen egen sädesart utan består liksom couscousen av durumvete. För att framställa bulgur kokas durumvetet innan det torkas och sedan krossas till småbitar.
Jag tycker mycket om bulgur och blandar gärna ner det i ljumna sallader. Idag fick de krossade kornen sällskap med romansallad, getostkräm, färska dadlar, pekannötter och rökt kalkon.  Kombinatinonen med de söta dadlarna till getosten och den rökta kalkonen blir fantastiskt god!
            
Getostbulgur med rökt kalkonklubba 4 port

  • 3 dl bulgur
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 romansalladshuvud
  • Ca 10 dadlar
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl getostkräm
  • 1 dl pekannötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 rökta kalkonklubbor (eller annat rökt kötts tex. Skinka eller kassler)
Gör så här: Lägg bulgur, salt och vatten i en kastrull. Låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme i 7 min under lock. Ta av kastrullen från plattan och låt locket ligga på ytterligare 3 min.
Dela dadlarna och skär salladden i bitar. Blanda ner yoghurt, getostkräm och pressa ner vitlöken i den nykokta bulguren. Vänd ner de övriga ingredienserna och servera genast.

söndag 1 januari 2012

GOTT NYTT ÅR!


Idag på nyårsdagen lägger jag upp gamla bilder på vad vi ska äta ikväll. Min all-time favorite Pulled pork med baked bbq beans och colesalw.  Alla recept finns här!

lördag 31 december 2011

Grönkålpasta med fetaost


Nu är det säsong för den underbara och smakrika grönkålen. Jag blir lika glad varje år när de stora trågen med den ymniga grönsaken dyker upp på grönsaksavdelningarna.  Grönkålen som även kallas bladkål är mycket köldtålig. Den kan växa under snö och sedan skördas efter behov.
Kålen kan vara lite kärv i smaken till en början men efter några köldnätter blir den mildare. Många använder den främst som dekoration på julbordet med den är även otroligt god att äta. Igår gjorde jag en pastasås av grönkål, rostad mandel och fetaost.
 Har man massor av cheddarost eller annan ost kvar efter jul går det alldeles utmärkt att riva ner den i mixern istället för fetaosten.

Jag sparar nägra kålblad för lite konsistensvariation

Grönkålspasta med fetaost 4 port

  • 1 kg grönkål
  • 250 g fetaost
  • 1 ½ dl rostade mandlar (se hur man rostar här)
  • ½ dl torkade tranbär
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 4 port valfri pasta
  • Salt och peppar
Gör så här: Riv grönkålens blad från dess stjälkar. Kara stjälkarna. Koka upp en kastrull med vatten. Koka grönkålen ca 0,5- 1 min eller tills den blivit mjuk.
Mixa den varma grönkålen tillsammans med 1 dl rostade mandlar, pressad vitlök, fänkålsfrö och 200 g fetaost (spara ev. lite grönkål omixad). Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt förpackningen och blanda den sedan med grönkålen tranbären och den resterande fetaosten och mandeln. Ät genast.

Koka inte kålen för länge, då blir rätten brun!

fredag 30 december 2011

Sallad med Rökt Sik

I år hade vi rökt sik på julbordet. Det var ett otroligt trevligt alternativ till den varmrökta laxen. Jag upplever siken som en lättare och fräschare fisk med sin vita färg och fasta konsistens. Om jag får bestämma ska fisken inte vara mer än lättrökt. I annat fall är det lätt att den tar över tallrikens smaker och allt får en lätt smak av brasa.
Som tur ät tog inte heller siken slut på julafton. Resterna fick bli gårdagens lunch i sällskap med brysselkål och överblivna ägghalvor.
gott med en bit knäcke




4 port

  • 1 stor varmrökt sik
  • 4 ägg
  • 400 g brysselkål
  • ½ citron
  • ½ dl olja
  • ½ dl majonnäs
  • 2 msk rökt kaviar
  • Ca 2 msk mjölk
  • 1 ask smörgåskrasse
Salt och peppar.
Gör så här: lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och koka sedan äggen i 4 min. Skölj med kallt vatten innan du skalar och delar dem.
Plocka bladen av brysselkålen eller dela dem i kvartar. Koka upp vatten i en kastrull, lägg kålen i vattnet ca 1 min. Ta upp dem och skölj under kallt vatten, lägg i en bunke.
Tvätta citronen och riv skalet. Blanda skalet med oljan och citronsaften. Häll dressingen över kålen. Finhacka löken och blanda ner den i kålsalladen.
Rör ihop majonnäs och kaviar. Späd till önskad konsistens med mjölken.
Plocka bort skinn och ben från siken och bryt den i bitar. Fördela alla ingredienserna på 4 tallrikar och klipp över smörgåskrassen. Servera med knäckebröd.

onsdag 28 december 2011

Hovmästarpotatissallad med lax och ägg


Av någon anledning kokar vi alltid otroligt mycket potatis till julbordet. När alla tagit en potatis till silltallriken står skålen orörd. Idag gjorde jag en potatissallad på lite av den överblivna julpotatisen. Dressingen bestod av hovmästersåsen som blivit kvar sedan dopparedagen. Till potatissalladen fick det bli några bitar gravad lax och kokt ägg.
Hovmästarpotatissallad med lax och ägg 
2 potatisar
2 msk hovmästarsås (se recept nedan)
1 tsk äppelcider vinäger
¼ liten rödlök
Några skivor gravad lax
Ett kokt ägg (ev några överblivna ägghalvor.)
Gör så här: Strimla löken och tärna potatisen. Och blanda det med hovmästersåsen och vinägern. Ät med gravad lax och ett krämigt kokt ägg (koka 4 min).
Hovmästarsås
1 dl svens senap
1 tsk Dijon senap
2 msk mörk sirap
1 msk strösocker
2 msk vinäger
2 dl smaklös olja t.ex. rapsolja
En knippe finhackade färsk dill
Gör så här: Blanda samman senap, sirap, socker och vinäger.  Tillsätt oljan i en stråle under vispning. Blanda ner dillen.