fredag 30 december 2011

Sallad med Rökt Sik

I år hade vi rökt sik på julbordet. Det var ett otroligt trevligt alternativ till den varmrökta laxen. Jag upplever siken som en lättare och fräschare fisk med sin vita färg och fasta konsistens. Om jag får bestämma ska fisken inte vara mer än lättrökt. I annat fall är det lätt att den tar över tallrikens smaker och allt får en lätt smak av brasa.
Som tur ät tog inte heller siken slut på julafton. Resterna fick bli gårdagens lunch i sällskap med brysselkål och överblivna ägghalvor.
gott med en bit knäcke




4 port

  • 1 stor varmrökt sik
  • 4 ägg
  • 400 g brysselkål
  • ½ citron
  • ½ dl olja
  • ½ dl majonnäs
  • 2 msk rökt kaviar
  • Ca 2 msk mjölk
  • 1 ask smörgåskrasse
Salt och peppar.
Gör så här: lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och koka sedan äggen i 4 min. Skölj med kallt vatten innan du skalar och delar dem.
Plocka bladen av brysselkålen eller dela dem i kvartar. Koka upp vatten i en kastrull, lägg kålen i vattnet ca 1 min. Ta upp dem och skölj under kallt vatten, lägg i en bunke.
Tvätta citronen och riv skalet. Blanda skalet med oljan och citronsaften. Häll dressingen över kålen. Finhacka löken och blanda ner den i kålsalladen.
Rör ihop majonnäs och kaviar. Späd till önskad konsistens med mjölken.
Plocka bort skinn och ben från siken och bryt den i bitar. Fördela alla ingredienserna på 4 tallrikar och klipp över smörgåskrassen. Servera med knäckebröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar