onsdag 18 januari 2012

Grönkålsoppa på traditionellt vis

 Igår hördes julen sista suck i mitt hem, jag kokade gönkålssoppa. Den här soppan förknippar jag starkt till julen då grönkålen är i sitt esse. Den blir ett mycket uppsakattat inslag bland helgernas alla kött och fiskrätter.
Nu har jag ätit julmat både högt och lågt sedan november. Gott har det varit men nu är det dags för nya tag.

Grönkålsoppa 4 port
·         2 kvistar grönkål
·         1 liter grönsaksbuljong eller skinkspad
·         1 dl grädde
·         1 krm Muskotnöt
·         1 tsk finrivet citronskal
·         Salt och grönpeppar.
·         4 ägg till servering
Gör så här: Rensa och skölj kålen, ta bort bladen från blasten. Koka upp buljongen eller spadet. Lägg ner kålen och låt den koka ett par min(Inte för länge då blir den brun). Mixa kålen och buljongen/spadet med en stavmixer. Tillsätt grädde, finriven muskotnöt och citronskal. Låt koka upp. Smaka av med salt och grönpeppar. Servera med krämigt kokta ägg(4 min), knäckebröd och en god ost!

söndag 15 januari 2012

Cake Pops med Kladdkaka


Cake pops dvs. tårt- klubbor är precis vad det låter som, tårta/kaka på en pinne. Klubborna har länge varit populära i USA och nu börjar det även dyka upp här i Sverige. Det är ett fantastiskt bra alternativ till festens desserttårtor, och -kakor, i synnerhet om man har ett kalas där många olika sorter ska serveras. Jag tycker att det känns trevligare att ta ett par olika klubbor istället för att tränga ihop olika små tårtbitar på en assiett. Klubborna kan varieras i oändlighet, det är bara fantasin som sätter gränserna! Bara ta din favoritkaka (ballerina, morotskaka, blåbärsmuffin, kladdkaka, citronkaka, tosca kaka vilken som helst!) mixa med Philadelphiaost och forma till bollar innan du doppar dem i choklad. Igår gjorde jag en mycket enkel variant med ballerina kladdakaka. Antingen gör jag dem naturella eller så smaksätter jag dem på något vis, tex med lakrits, pepparmint eller jordnötssmör. 
Förföriskt goda små klubbor

Cake Pops med kladdkaka 20 st
·         2 pkt ballerina kladdkaka
·         150 gram Philadelphiaost
·         Ca 200 gram choklad, vit eller mörk
·         Strössel eller annat garnityr
·         Ev smaksättning. 1 burk salt hockypulver till. Några droppar pepparmint extrakt. Några skedar jordnötssmör.
Gör så här: Mixa kakorna fint. Blanda smulet med osten och forma till 20 bollar. Ställ bollarna i frysen minst 30 min. Smält chokladen och doppa klubborna. Garnera dem och ställ dem i ett stort glas eller en vas.


Krämig kärna och ett hårt chokladhölje

lördag 14 januari 2012

Majssoppa med jodnötsguacamole

Majsen som tillhör gräsfamiljen är en av våra populäraste grönsaker. Förmodligen är det den sötaktiga smaken och den härliga konsistensen som tilltalar såväl vuxna som barn.
Jag tycker att det är fantastiskt gott att rosta majs. När majsen steks eller rostas får den en helt ny karaktär som jag upplever som ännu lite sötare och otroligt god. 
Igår kokade jag en liten förrättssoppa på stekt majs. Jag tycker den här soppan lämpar sig allra bäst i förrättsformat på grund av sin söta och fylliga smak. Det är supergott att bryta av det söta krämiga med en salt, knaprig jordnötsguacamole.
Majssoppa 2 port alt 4 förrätts port
· 1 stor burk majs
· ½ lök
· 1 vitlöksklyfta
· ½ chili frukt
· 3 dl kyckling buljong
· 1 dl grädde
· Salt
Gör så här: hacka löken, chilin, och vitlöken. Bryn lök, majs, vitlök och chili i olja. Tillsätt buljongen och låt koka upp. Häll över soppan i en bunke och mixa med en stavmixer. Sila soppan ner i en kastrull genom en fin sil. Tillsätt grädden och låt koka upp, smaka av med salt. (Snåla inte)
Jordnötsguacamole
· 1 Avokado
· ½ dl salta jordnötter
· ¼ chilifrukt
· ½ tomat
· ½ - 1 msk citronsaft
· salt
Gör så här: Finhacka alla ingredienserna och blanda kraftigt i en bunkemed en gaffel.
Servera soppan i fyra skålar eller glas med en klick jordnötsguacamole.


fredag 13 januari 2012

Chili con Carne

Maträtten Chili con Carne förmodas härstamma från hjärtat av Texas, dit den tagits dig av mexikanska invandare. Det spanska namnet betyder chilipeppar med kött och kan tillagas på allsköns olika vis. Varje sydamerikansk familj har sitt eget heliga recept.  Alla är eniga om att rätten måste innehålla kött och chilipeppar, därefter skiljer sig åsikterna om de övriga ingredienserna vitt. Vissa vill ha köttfärs andra tärnat kött, en del nötkött och vissa fläsk. För somliga är bönor en självklarhet och för andra en synd.  
Min chili con carne innerhåller alltid chili, någon sorts bönor och köttfärs. Jag Brukar använda mig av den rökta chilipepparn chipotle vilket smakar amerikansk söder för mig.  Bönorna kan variera men oftaste blir det bruna och vita bönor. Andra klassiska kryddor i den amerikanska södern är oregano och spiskummin, de får också åka med. Och så en dos av en god bbq sås. Eftersom jag väljer bönor med en mjuk konsisetens steker jag lite majs för lite tuggmotstånd. Jag serverar det med vitt bröd och en klick crème fraiche.
Lika bra att köpa en mega-flaska med chipotle tabasco, den piffar upp det mesta!
Chili con Carne 4 port
· 1 lök
· 2 vitlöksklyftor
· 200 g köttkärs
· 2 morötter
· 1 burk vita bönor
· 1 korv bruna bönor
· 1 burk hela skalade tomater
· 2 msk tomatpure
· 2 msk oxfond
· 1 dl vatten
· 1 dl mörk bbq sås (tex bulle´s eye)
· 1 mald chipotle
· 1 msk oregano
· 1 tsk spiskummin
· 1 tsk kinesisk soja
· Cayennpeppar efter smak
· Salt
· 1 burk majs
· Olja till stekning
Crème fraiche och bröd till servering
Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv moroten. Stek löken, vitlöken i olja i en gryta. Tillsätt alla ingredienser utom majs och bönor. Låt chilin koka på svag värme ca 15-20 min. Stek majsen i olja. Tillsätt bönor och majs, koka ytterligare 5 min. Servera med en klick crème fraiche, bröd och ev. lite extra tabasco med chipotle smak

torsdag 12 januari 2012

Müslitoppar

När jag får smält choklad över efter jag har bakat brukar jag röra ihop några muslitoppar. De blir vansinnigt goda och är hur enkla som helst att göra. Rör bara ner favoritmüslin i den överblivna chokladen och låt det stelna. Proportionerna kan man anpassa efter sin egen smak. Ibland blir det många, ibland blir det få. Testa nästa gång ni bakar även om cholkaden bara räcker till en enda topp, istället för att diska bort kantresterna!
Av någon anledning rååkar jag alltid smälta för mycket choklad när jag bakar…
mumsiga små sötsaker
Müslitoppar
· Choklad av något slag (Vit, mjölk, mörk, block)
· Müsli (alt. havregryn, torkad frukt, nötter, frön)
· Kokos
Gör så här: Smält chokladen. Blanda ner resten av ingredienserna. Skeda upp blandningen på ett fat och ställ svalt.


tisdag 10 januari 2012

Morotssallad med lammkorv och fetaostkräm

Att de skulle vara något alldeles särskilt med de gotländska morötterna är allmänt känt. Inte nog med att de smakar fantastiskt gott de håller sig även fräscha längre än många andra. Detta beror på gutarnas mulliknande jord. Den är kalkrik och luftig vilket visat sig vara mycket fördelaktigt vid morotsodling.
I helgen blandade jag ihop en sallad med några lila gotländska morötter, granatäpple och citron.  De lila morötterna är inte lila rakt igenom utan blir orangea i kärnan. De är saftigare och mindre söta än de ”vanliga” morötterna.Till salladen  serverade ett par starka lammkorvar och en salt fetaostkräm.
Rätten kan serveras med rostad potatis som varmrätt eller i mindre format som en förrätt.
Se till att köpa en riktigt kryddig lammkorv
Morotsallad med lammkorv och fetaostkräm 4 port
· 4 lila morötter(eller orangea)
· ½ citron
· 1 dl hackad bladpersilja
· 1 granatäpple
· ½ tsk spiskummin
· ½ tsk malt korianderfrö
· 1 vitlöksklyfta
· ½ dl Olivolja
· salt och peppar
· 400 g lammkorv
· 100 gram fetaost
· 2 msk crème fraiche
· Bröd, rostad potatis eller ris
Gör så här: Skala och hyvla morötterna på längden. Rin skalet från citronen, pressa vitlöksklyftan och blanda ihop det med saften från citronen, olja, persilja och kryddor. Häll dressingen över morötterna och blanda väl.
Mosa fetaosten i en bunke. Tillsätt crème fraichen och blanda väl.
Stek korvarna på medelvärme i olja.
Hugg in!



måndag 9 januari 2012

Västerbottenägg


Vissa dagar känner jag för att lägga lite extra omsorg på min frukost, i synnerhet när jag har långväga gäster på besök. Ett enkelt knep till guldkant på dagens första mål är att blanda kokta ägg med västerbottenost. Det blir en krämig och smakrik röra som går bra att förbereda kvällen innan. Den här röran är även trevlig att servera på påskbuffén.
 Jag brukar serverar röran i skalen för att behålla "äggkänslan" när man får ett litet skal att gräva i.


röran är allra godast ljumen

Västerbottenägg
· 4 ägg
· 40 g västerbottenost
· Ca 2 msk crème fraiche
· ½ tsk söt senap
· Salt och peppar
Gör så här: Koka äggen ca 4 min. Gröp försiktigt ur de löskokta äggen och mosa dem i en skål med en gaffel. Riv osen och blanda ner den, senapen och crème fraichen i bunken med ägg. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Fördela röran i de fyra skalen och servera.




 akta er för äkta silverskedar!