Den lilla konserverade fisk som vi kallar för ansjovis är inget
annat än en inlagd skarpsill som kryddats med kanel, kardemumma, svartpeppar,
kryddpeppar, nejlika, lagerblad, oregano och sandelträ. Sillen började konserveras med denna
kryddsättning någon gång i mitten av 1800- talet i den lilla kuststaden
Fjällbacka.
Den ”äkta” anjovisen som tillhör ansjovissläktet är den
fisken vi kallar för sardell, vilken oftast är saltad och inlagd i olja.
Idag smaksatte jag en mandelpotatissallad med ansjovis och
åt tillsammans med några rediga köttbullar. Mandelpotatisen är absolut inget
måste i den här salladen, dressingen är så god att den förgyller vilken potatissort
som helst!
Som en sommarversion av vår älskade Janssons |
Mandelpotatissallad med ansjovisdressingoch köttbullar 4 port
- 800 g kokt kall mandelpotatis eller annan potatis
- ½ purjolök
- 100 g sockerärtor
- 2 stora nävar bataviasallat eller annan finbladig sallat
- 1 dl rapsolja
- 12 ansjovisfiléer + 2 msk spad från burken
- 1 msk grovkornig senap
- 1 msk citronjuice eller vinäger
Gör så här: blanda ihop olja ansjovisspad, citron/ vinäger
och senap till en dressing. Strimla purjolöken och sockerärtorna. Finhacka
anjovisen och skär potatisen i bitar. Blanda allt i en bunge med en slickepott
tills dressingen täcker alla grönsakerna.
- 600 gram fläskfärs
- 1 liten lök
- 1 ägg
- 1 krm kryddpeppar
- ½ krm muskotnöt
- 2 msk grädde eller mjölk
- 2 msk ströbröd
- 1 ½ tsk salt
- Smör eller olja att steka i
Gör så här: blanda grädde/mjölk, ägg , kryddor och ströbröd
i en bunke och låt det svälla medan du förbereder löken. Finhacka löken och
stek den genomskinlig i olja. Låt den kallna och blanda den sedan med resten av
ingredienserna. Forma 16 stora
köttbullar. Bryn köttbullarna runt om på hög värme. Sänk sedan värmen och låt
dem bli genomstekta, ca 10 min
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar