onsdag 1 februari 2012

Galetter med grekisk fyllning

Galetter är franska pannkakor gjorda av bovete. På de franska creperierna kan man oftast välja mellan galetter och crepes. Crepes är lite mindre, tillagade av vetemjöl och äts oftast med något sött medan galetterna serveras med mer matigt pålägg.  Bovetet gör galetterna spröda och lite grå i färgen.  På den traditionella galetten lägger fransmännen ost, skinka och ett ägg vilken de kallar för galette Bretonne.
Igår stekte jag Galetter som jag toppade med grekiska smaker, fetaost, oliver och grönsaker. Det är en väldigt gott sätt att att göra salladen lite mer matig på.

Det gäller att kombinera godsakerna från olika land
Galetter med grekisk fyllning 4 port
·         1 ägg
·         2 dl bovetemjöl
·         2 ½ dl vatten
·         ½ dl mjölk
·         ½ tsk salt
·         Smör till stekning
Gör så här: Vispa ägg och bovetemjölet till en klumpfri smet. Tillsätt vätskan och saltet och fortsätt vispa till en slät smet. Smält smöret i en stor teflonpanna. Blanda ner smöret i smeten. Häll ca 1 dl smet i stekpanna och låt steka på medelvärme tills galetten fått en gyllenbrun färg. Upprepa till smeten är slut.
·         200 g fetaost
·         2 dl oliver
·         1 dl cocktailkapris
·         1 ask körsbärstomater
·         1 påse jungfrusallad
·         1 liten rödlök
·         Olivolja
Gör så här: Dela tomaterna och kaprisen. Strimla löken. Fördela salladen, tomaterna oliverna, kapris och lök över galetterna. Smula över osten och ringla över olivolja. Ät och njut.


Salt och gott!

tisdag 31 januari 2012

falukorv och stuvade makaroner


Falukorven kommer inte helt oväntat från Falun. Där har den stoppats sedan 1500- talet. Från början bestod den lättrökta korven endast av nötkött men idag varierar innerhållet mellan nöt och fläsk. För att korven ska få kallas vid sitt namn måste den innehålla minst 40% kött.  
Igår stekte jag några månar falukorv och stuvade makaroner till lunch. Helt utan krångel, precis som när jag var liten. Jag glömmer bort mellan gångerna hur gott jag tycker att det här är!


Falukorv med Stuvade makaroner 4 port
·         1 liter mjölk
·         5 dl idealmakaroner
·         Salt, peppar, muskotnöt
·         500 g falukorv

Gör så här: Koka upp mjölken under omrörning. Tillsätt makaronerna och koka på medelvärme i ca 25 min under konstant omrörning. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Skär korven i halvmånar. Stek korven på hög värme i olja. Lägg korven på papper och låt oljan rinna av. Servera med ketchup, chilisås och senap.

måndag 30 januari 2012

Kuminmarinerad prästost med frukt och nötter

Kummin har kryddat den svenska maten sedan urminnes tider. Det är en ca 50 cm hög blomma som växer fritt över hela norden. Den påminner mycket om hundkexet till utseendet med sina vita flockväxande blommor. Kummin hör till våra klassiska brödkryddor men den förknippas även med kryddost och snapsen akvavit.
I helgen marinerade jag bitar av vällagrad prästost i kummin. Jag serverade den som snacks innan middagen ihop med torkad frukt och nötter på en liten bit sprött knäcke.


Sultanrussinen och physalisen glänser som guld i oljan!
Kumminmarinerad prästost med frukt och nötter
·         200 g vällagrad prästost
·         1 msk kumminfrö
·         ½ dl kallpressad rapsolja(eller annan olja)
·         ½  dl torkad frukt(t.ex. tranbär, physalis, sultanrussin)
·         ½ dl rostade nötter
·         Knäckebröd till servering
Gör så här: Skär osten i cm stora kuber. Blanda ost, kummin, olja, frukt och nötter i en bunke. Låt stå ca 1 timme. Servera blandningen ljummen på en bit knäcke.

söndag 29 januari 2012

Kebab med bröd

Vissa söndagar vill man bara stanna hemma och inte gå utanför dörren. Då kan räddningen på hungersnöden vara att ha ett paket färdigskivat kebabkött i frysen. Numer tycker jag man kan hitta riktigt bra varianter av det kryddade köttet i affären. Om man steker de tunna strimlorna i olja smakar lika gott som det man får på kebabgrillen.  
Tillsammans med pitabröd, grönsaker och dressing blir det en delikat lunch!


Ingen kebab utan dressing
Pitabröd 12 st
·         5 dl vatten
·         1/2 pkt jäst
·         I msk olja
·         1 tsk salt
·         1 tsk socker
·         10 dl mjöl
Gör så här: Blanda ut jästen med vattnet. Blanda ner olja, salt och socker. Rör ner mjölet och knåda ihop allt till en blank deg. Låt jäsa 1 timme.  Sätt ugnen på 275 grader. Rulla 12 bollar av degen. Platta till dem( 1-2 cm tjocka). Lägg dem på en plåt. Lät jäsa 10 min. Grädda i ca 7 min.
Dressing 4 port
·         1 dl majonnäs
·         1 dl gräddfil
·         1 tsk spiskummin
·         1 tsk malt korianderfrö
·         2 msk chilisås
·         1 vitlöksklyfta
·         Salt och peppar
Gör så här: Pressa vitlöken och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt gärna dressingen stå till sig i kylen några timmar före servering
den lena grillade paprikan passar förträffligt till kebab
Kebab i bröd
·         4 pitabröd (se ovan)
·         500 gram kebabkött
·         1 grillad paprika( recept finns
·         ½ skivad gurka
·         2 skivade tomater
       1 finhackad rödlök
·         Peperoni
·         Dressing (se ovan)
Gör så här: Stek köttet i rikligt med olja och lägg det sedan på papper (för att överflödig olja ska rinna bort). Dela pitabrödet och fyll det med kött, dressing och grönsaker.

fredag 27 januari 2012

Honungskaka

För några månader sedan när jag kände mig lite öm i halsen köpte jag på mig en gigantisk burk med honung. Jag hade för avsikt att låta smälta i mitt te flera gånger om dagen ända fram till min hals var återställd. Men jag hann bara dricka ett par koppar innan min påhittade släng av halsfluss var som bortblåst och honungsburken stoppades in i skåpet igen.
 Igår när jag rensade lite här hemma hittade jag burken och började fundera på vad jag kunde använda den till. Jag vill gärna ha lite omsättning i mina skåp trots att honung har en enormt lång hållbarhetstid. Det fick bli honungskakor.  
De här kakorna har väldigt mycket smak och det förmildrades inte då jag serverade dem med rosmarinmarinerade druvor. Det här av vad man skulle kunna kalla ett vuxenfika.



Druvorna är även goda som en egen liten dessert tillsammans med en klick grädde
Honungskaka
·         175 g fast honung
·         1 dl ljust muscavadosocker
·         50 g smör
·         1 ägg
·         2 ½ dl vetemjöl
·         ½ dl mandelmjöl eller mald mandel
·         Skalet från en citron
·         ½ tsk ingefära
·         ½ tsk bakpulver
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa honung, socker och smör pösigt. Vispa ner ägget och rivet citronskal. Blanda mjöl, mandel, ingefära och bakpulver i en bunke. Sikta ner det i smeten och rör sedan försiktigt ihop alt till en smet. Lägg bakplåtspapper i fyra små formar (eller dubbla receptet och lägg pappret i en ”vanlig” kakform). Grädda formarna i ca 30 min(den stora i ca 50 min). Testa med sticka om kakan är färdigt, stickan ska vara kladdfri efter att den kommer ut ur kakan.
rosmarinmarinerade vindruvor
·         Vindruvor
·         Rosmarin
·         Sirap
Gör så här: Skölj och dela druvorna. Finhacka rosmarin och blanda det med lite honung. Blanda ner druvorna.

mina honungssmakande minilimpor!

torsdag 26 januari 2012

rödbetor med brynt smör

Skirat smör i all ära men inget går upp mot det brynta. När smöret bryns får det en helt ny karaktär. En söt och nötig doft sprids från den småputtrande, smörfyllda lilla kastrullen under tillredning. En doft som påminner mycket om rostade hasselnötter och nougat.  På franska kallas brynt smör för beurre noisette vilket betyder just hasselnötssmör.
 Smöret är gott till allt möjligt, inte minst till fisk. Igår hällde jag det över några kokta rödbetor. Det blir en enormt god och enkel förrätt tillsammans med krutonger och citron. Men även som huvudrätt till en fiskbit och kokt potatis.
Det är enklast att bryna smör i stora mängder. Därför bryner jag ganska mycket åt gången som jag sedan kan förvara i kylskåpet till nästa gång jag är sugen på det.



·         4 Rödbetor
·         2 dl krutonger (receptet hittar ni här)
·         1 Citron
·          ½ dl färsk rosmarin
·         200 gram smör (om det blir över går det bra att spara i kylen)
Gör så här: Koka rödbetorna i en kastrul med vatten, koktiden varierar beroende på betornas storlek och färskhet. Den färdigkokta betan ska vara mjuk som en färdigkokt potatis.  Lägg smöret i en lite kastrull. Låt smöret smälta på medeltemperatur. Låt smöret stå kvar på plattan tills det fått en nougatfärgad ton.  
Servera de nykokta betorna med brynt smör, krutinger, citron, rosmarin, salt och peppar.

onsdag 25 januari 2012

Frozen banana


När jag har köpa på mig för många bananer och märker att jag inte kommer hinna äta upp dem innan de går från tigerbananer till svart-panterbananer fryser jag in dem illa kvickt. Det går nämligen alldeles utmärkt att bevara skalade bananer i frysen. De behåller sin vita färg och sin goda smak. De frysta bananerna använder jag sedan i smoothies, till bakning, i grytor eller som igår- till en fryst bananglass.
När jag mixar bananer med några msk mjölk förvandlas de till bananmjukglass på några minuter. Alla som gillar banan borde prova! Igår serverade jag den med chokladdoppade jordnötter och några bitar torkad banan.  Den enda  nackdelen med glassen (liksom med all mjukglss) är att den måste ätas upp ganska omgående, men det har aldrig varit något problem…
som trolleri

Bananmjukglass
· 4 mogna bananer
· Ca 4 msk mjölk
Gör så här: Skala bananerna och lägg dem i frysen några timmar. Ta ut te genomfrysta bananerna och skär den i bitar. Lägg bananerna i en mixer tillsammans med mjölken. Mixa till en slät glass servera genast.
Chokladdoppade jordnötter
· 1 dl salta jordnötter
· 50 gram mörk choklad
Gör så här: Smält chokladen över vattenbad. Blanda ner nötterna och ber it allt på ett bakplåtspapper. Låt stelna i kylen.