söndag 23 oktober 2011

Anis- och äppelbröd

 
Anis är en av de klassiska svenska brödkryddorna. Örten kommer ursprungligen från Grekland där den smaksätter deras nationaldryck ouzo.  Igår bakade jag en limpa som jag smaksatte med äpple och anis. Äpplet ger brödet en söt smak som passar utmärkt till anisen. Brödet blir kompakt så det skivas med fördel i tunna skivor. Hur som helst smakat det fantastiskt gott tillsammans med extra saltat smör och en ost med sting.


Morgonmums!


Anis- och äppelbröd 

  • 1 dl surdeg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk salt
  • 1 dl hel råg
  • 2 msk linfrö
  • 1 dl havregryn
  • 2 äpplen
  • 3 dl vatten
  • 1 msk anis

Gör så här. Koka rågkornen i ca 20 min. Häll av. Riv äpplet. Blanda alla torra ingredienser. Blanda äpple, surdeg och vatten. Blanda ihop alla ingredienser. Smörj en brödform. Häll ner degen och grädda ca 1 ½ timme.

lördag 22 oktober 2011

Köttfärsjärpar med bakade äpplen och senapsvinägrett

 
Min fars hus och hans tillhörande trädgård kallas i folkmun för Äpplet. Äpplet har av naturliga skäl fått sitt namn efter trädgårdens alla dignande äppleträd. Det finns en rad olika sorter. De flesta torde vara Åkeröträd tillika mitt favoritäpple. Åkerö är ett av Sveriges äldsta sorter och ger små rosafärgade äpplen med tunt skal och en fantastiskt söt smak. Det har ett vitt och fast fruktkött och lämpar sig därför till allsköns matlagning. De blir otroligt goda att baka hela och servera till salta tillbehör. Igår serverade jag dem tillsammans med köttfärsjärpar och salt, äkta fetaost. Som kronan på verket vispade jag ihop en sötstark senapsvinägrett och krossade några knapriga hasselnötter över det hela.
Kniven bara glider igenom de möra bakade äpplet 


Köttfärsjärpar med bakade äpplen och senapsvinägrett

  • 500 g köttfärs
  • 2 msk stark senap
  • 2+ 8 små äpplen
  • Salt och vitpeppar
  • 1 kruka salvia
  • 1 dl rapsolja
  • ½ dl sötstark senap
  • 2 msk äppelcider vinäger
  • 50 g hasselnötter
  • 600 g potatis

Gör så är: sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med smör och lägg 8 små äpplen i den. Baka äpplena ca 30 min. Skrubba/ skala och koka potatisen. Riv de två återstående äpplena grovt. Blanda ihop köttfärs, rivet äpple, stark senap, salt och vitpeppar. Forma till 8 järpar. Hacka salvian och hasselnötterna. Vispa ihop vinäger, senap, salvia, nötter och olja.  Blanda potatisarna med dressingen. Stek järparna på medelhög värme.


Servera järparna med potatisen och äpplena, smula slutligen över fetaosten och några salviablad.

fredag 21 oktober 2011

Svamplasagne

 
De senaste dagarna har jag varit hemma i min fars hus på besök. Han har frysen full av svamp. Eftersom jag inte hunnit med någon svampplockning för egen del i år så tinade jag genast några påsar. Det blev en svamplasagne till att börja med. Jag blandade ner taggsvamp och trattkantareller i köttfärsen och smakade upp den med kryddor som jag tycker hör hösten till, grönpeppar och rosmarin. En av lasagnens fördelar är att den håller bra i kylen och smakar nästan ännu bättre med några dagar på nacken.   


Svamplasagne

  • 500g köttfärs
  • 300 g svamp
  • 1 lök
  • 1 msk rosmarin
  • 2 dl rödvin
  • ½ msk mortlad grönpeppar
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 5 dl mjölk
  • 150 g kryddost
  • 10 lasagneplattor

Gör så här: Sätt ugnen på 275 grader. Hacka löken. Stek löken, färsen och svampen i en het panna. Stå på vinet, kryddorna och tomatpurén. Låt koka ca 5 min. Smält smöret i en kastrull vispa ner mjölet och sedan mjölken under konstant vispning, låt koka någon minut. Riv osten och blanda ner den i mjölken. Vispa till osten smält. Smörj en ugnssäker form. Bottna formen med lasagneplattor. Bred över ett lager färs och en skopa ostsås. Lägg över ett lager lasagne plattor och upprepa tills ingredienserna är slut. Baka lasagnen i ugnen i ca 35 min.

torsdag 20 oktober 2011

 

Knäckäpplen


När jag växte upp bjöd mina föräldrar in till med en årlig lövktrattningsfest varje höst. De bjöd in vänner och bekanta som fick kratta våra löv och förbereda trädgården inför vintern medan de fick umgås och inmundiga god mat och dryck. Mamma kokade soppa och bakade bröd som serverades på vår altan. När arbetet var klart avslutades det hela med en riktig pangfest. Jag minns ”lövkrattningarna” med glädje. Vi fick vara uppe länge och huset var fullt av folk. Förutom soppan på altanen var knäckäpplen ett återkommande inslag. Mamma gjorde alltid små röda knäckäpplen till alla oss barn. Det flera år sedan jag tänkte på de äpplena och blev alldeles lycklig när kom att tänka dem igår. Jag var helt enkelt tvungen att göra iordning ett gäng. De smakade minst lika gott som jag minns dem och gulliga blev de!
Jag flög 15 år tillbaka i tiden efter en tugga


Knäckäpplen

  • 5 dl strösocker
  • 2 dl sirap
  • 2 ½ dl vatten
  • Några droppar röd karamellfärg
  • 1 dl hackade nötter
  • 10 små äpplen

Gör så här: tvätta äpplena och torka dem väl. Koka upp socker, sirap och vatten till 141 grader, dra kastrullen åt sidan. Droppa i karamellfärg och blanda försiktigt om med en träslev. Doppa äpplena i sockersmeten och låt dem rinna av ordentligt. Doppa äpplet sedan i nötterna och ställ dem på ett bakplåtspapper. Låt stelna innan du hugger in!

tisdag 18 oktober 2011

Fiskbiff med räkmos och syltad fänkål

Jag och min ena bror har sedan några veckor tillbaka infört traditionen ”syskonmåndag”. Den innebär att vi lagar mat och tittar på vetenskapens värld och umgås i all enkelhet. Igår lagade vi fiskfärsbiffar  som vi åt tillsammans med ett potatismos som vi smaksatte med pepparrot och räkor. Om det undgått någon kan jag tala om att jag är högst förtjust i allt som legat i en 1-2-3 lag, så därför syltade vi lite fänkål till den lilla anrättningen.  Fänkål visade sig vara något av det godaste jag syltat! En 1-2-3 lag är den klassiska sillagen som består av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten
 För att runda av det hela skedade vi på lite skirat smör över biffen och moset. Mums så gott det blev!


Räkorna i moset gör rätten lite mer "tuggig"


Fiskbiff med räkmos och syltad fänkål 4 port

  • 200 g skinn- och benfri lax
  • 200 g sej eller annan vit fisk
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 krm muskotnöt
  • Smör till stekning

Gör så här: Skär fisken i bitar. Mixa fisken och ägget. Tillsätt kryddorna och sedan grädden i en stråle under mixningen. Forma smeten till fyra biffar.  Bryn biffarna i smöret. Sänk värmen och låt efter steka ca 7 min.
Räkmos

  • 600 gram mjölig potatis
  • 1 kg oskalade räkor
  • 2 dl mjölk
  • Ev 2 msk riven pepparrot
  • Hackad persilja
  • Vitpeppar
  • Salt

Gör så här: Koka potatisen i väl saltat vatten. Skala räkorna.  Mosa den färdigkokta potatisen. Värm mjölken. Vispa mjölken och potatisen till en len konsistens. Tillsätt räkor, persilja, vitpeppar och pepparrot. Smaka av med salt.
Syltad fänkål

  • 1 fänkål
  • 1 liten röd lök
  • ½ dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vatten

Gör så här: Vispa ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Hyvla eller skiva fänkålen tunt. Strimla löken. Lägg grönsakerna i lagen och låt stå minst 1 timme.

måndag 17 oktober 2011

Björnbärssylt med kardemumma


Den här hösten har jag hat fri tillgång till björnbär. Jag har använt de små mörka bären lite här och lite där, några i desserter, några till frukost, några i matlagningen. Jag gillar att buskarnas bär mognar i skiftande takt och att jag därmed kunnat skörda under en lång period. Det har också bidragit tilla att inget har behövt gå till spillo.
Här om dagen kokade jag en liten burk med björnbärssylt som smaksatte den med mald kardemumma och lite vanilj. När jag kokar en liten burk bryr jag mig inte om att blanda ner något konserveringsmedel. Den hinner ta slut innan bakterier och svampar hittar dit. Sylten är god till bland annat pannkakor, saffranspannkaka, på gröten eller på mackan.


 I morse fick jag en bit valnötsbröd med den goda sylten till frukost. En söt start på en fin dag.  
En liten burk med mycket smak
Björnbärssylt med kardemumma

  • 300 g björnbär
  • 150 g socker
  • 5 kapslar kardemumma
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 msk vatten

Gör så här: Skala kardemumma kapslarna och mal dem fint. Dela coh strapa ur vaniljstången. Koka upp samtliga ingredienser i en kastrull. sänk värmen och låt koka ca 15 min. Häll upp i en ren, varm burk.
Några mogna och några kart