Den här hösten har jag hat fri tillgång till björnbär. Jag har använt de små mörka bären lite här och lite där, några i desserter, några till frukost, några i matlagningen. Jag gillar att buskarnas bär mognar i skiftande takt och att jag därmed kunnat skörda under en lång period. Det har också bidragit tilla att inget har behövt gå till spillo.
Här om dagen kokade jag en liten burk med björnbärssylt som smaksatte den med mald kardemumma och lite vanilj. När jag kokar en liten burk bryr jag mig inte om att blanda ner något konserveringsmedel. Den hinner ta slut innan bakterier och svampar hittar dit. Sylten är god till bland annat pannkakor, saffranspannkaka, på gröten eller på mackan.
I morse fick jag en bit valnötsbröd med den goda sylten till frukost. En söt start på en fin dag.
En liten burk med mycket smak |
- 300 g björnbär
- 150 g socker
- 5 kapslar kardemumma
- 1/2 vaniljstång
- 2 msk vatten
Gör så här: Skala kardemumma kapslarna och mal dem fint. Dela coh strapa ur vaniljstången. Koka upp samtliga ingredienser i en kastrull. sänk värmen och låt koka ca 15 min. Häll upp i en ren, varm burk.
Några mogna och några kart |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar