onsdag 12 oktober 2011

Isterband med stuvade jordärtskockor och snabbinlagda rödbetor

Som jag skrivit i inlägget varm isterbandsmacka är jag en stor vän av isterband. Igår ugnsstekte vi några  goda band och åt tillsammans med stuvade potatisar, jordärtskockor och några snabbinlagda rödbetor.
Jag tycker att snabbinläggningen är ett gott alternativ till de köpta inläggningarna. Det går fort och betorna behåller sin krispiga konsistens. Jag låter mina betor ligga i lagen medan resten av maten lagas.
Isterband med stuvade potatisar och jordärtskockor 4 port

  • 4 isterband
  • 500 gram kokt potatis
  • 200 gram kokt jordärtskocka
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk pepparrot.
Gör så här: sätt ugnen på Snitta isterbanden och lägg dem i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen ca 15 min. Skär potatisen och jordärtskockorna i minder bitar. Smält smöret i en kastrull. Blanda mer mjölet och rör till en klumpfri smet. Tillsätt mjölken under vispning, låt koka någon minut. Blanda ner rotsakerna och låt allt bli varmt under konstant omrörning. Servera med isterband och inlagda rödbetor. 

Snabbinlagda rödbetor

  • 2 stora rödbetor
  • ¼ dl ättika
  • ½ dl socker
  • 1 dl vatten
Gör så här: Blanda socker ättika och vatten tills sockret löst sig. Skala och finstrimla rödbetorna. Lägg rödbetorna i lagen och tåt stå medan du lagar resten av middagen.


tisdag 11 oktober 2011

Tonfiskmacka med äpple och rosépeppar

 
 När det inte finns något riktigt kök att tillgå eller någon tid till matlagning kan det vara smidigt att dra ihop en matig macka när hungern tränger sig på. De senaste dagarna har jag varit fullt upptagen i flyttbestyr och har dessutom inte fått någon riktig ordning på mitt kök.  Därför fyllde jag en härligt syrlig rågkuse med en krämig tonfiskröra som jag smaksatte med äpple och rosépeppar idag när lunchtimmen närmade sig.


Jag och mina båda bröder har en sorts hatkärlek till rosépeppar. Den känslan grundas helt klart i min fars favoriträtt ” fläskfilé i rosépepparsås”. Någon gång på 90- talet blev mina föräldrar bjudna på rätten och far upplevde magi. Efter det lagade han rätten så fort han fick tillfälle. Varje gång vi fick gäster, varje helg och varje festlig vardag. Rosépepparköttet tycktes helt enkelt passa sig i alla tillfällen! Än idag lagar han rätten tätt som oftast.  Som följd av detta kan man hitta ca 15 burkar rosépeppar i min kära fars skafferi. Han hör nämligen till den kategori människor som läser ett recept och sedan åker till affären och köper ALLA receptets ingredienser utan att varken se efter vad som finns i skåpen eller fundera över ingrediensens individuella betydelse.  Någon som känner igen det draget?


 Om det blir rosépepparbrist i Sverige vet jag i alla fall var jag ska styra kosan… 




Tonfiskmacka med äpple och rosépeppar 2 port

  • 1 burk tonfisk
  • 2 msk crème fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 msk bostongurka
  • 1 msk rosépeppar
  • 2 cm purjolök
  • 1 selleristånd
  • 1 litet äpple
  • sallad
  • salt

Gör så här: finhacka ½ äpple, sellerin och löken. Blanda hacket med crème fraiche, majonnäs, rosépeppar, vänd till sist ner tonfisken. Smaksätt med salt. Lägg några salladsblad på rågkusen och smeta på röran. Avsluta med några fina skivor äpple.

fredag 7 oktober 2011

Messmörskräm med Blåbär


Nu på höstkanten är vi många som gärna tillagar vilt av olika slag eller kokar mustiga grytor. En sådan middag kan vara god att avrunda med en liten dessert av norrländska råvaror. Igår vispade jag ihop messmör med grädde och fördelade i små snapsglas tillsammans med blåbär och valnötter. Krämen blir len som en smekning mot gommen och passar utmärkt till de naturella blåbären.




Messmörskräm med blåbär 4 st

  • 1 dl messmör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl blåbär
  • 1 dl valnötter
Gör så här. Mät upp messmör och grädde i en skål. Vispa med elvisp till fast konsistens. . Hacka valnötterna. Lägg några blåbär i botten av fyra små glas, strö over några nötter och skeda på en klick messmörskräm. Upprepa till ingredienserna är slut. Servera med en kopp gott kaffe.



torsdag 6 oktober 2011

Tandooripotatis med nuggets och päronyoghurt

Tandoori är en kryddblandning som baseras på vitlök, ingefära, spiskummin, korianderfrö och cayennpeppar. Kryddblandningen är kanske mest känd från rätten kyckling tandoori där den får marinera kycklingdelar tillsammans med yoghurt. I Sverige tycks kryddan i första hand förknippas med Indien, men den använd frekvent även i Pakistan och Afghanistan.  Proportionerna och de exakta ingredienserna varierar förstås från land till land och hushåll till hushåll.
Namnet på kryddblandningen kommer av ordet tanor som är en slags ugn vilken används i vissa delar av Asien.
Idag stekte jag på några överblivna potatisar med tandoorikryddor, spenat och jordnötter till lunch.  Till det rörde jag ihop en päronyoghurt och värmde på några kycklingnuggets. Helt enkelt ett fenomenalt vis att ta vara på "restpotatis".
Tandoorikryddan ger potatisen en härligt röd färg
Tandooripotatis 4 port

  • 1 påse tandoorikryddmix (eller 2 vitlöksklyftor, 2 tsk riven ingefära, 2 tsk spiskummin, 1 msk makt korianderfrö, 1 msk paprikapulver, 1 msk garham masala)
  • 1 gul lök
  • 800 g kokt potatis
  • 1 påse bladspenat
  • 1 dl jordnötter
Gör så här: Dela potatisen i bitar, finhacka löken och stek allt i en het panna. Tillsätt kryddorna och ca 2 dl vatten. Rör om ordentligt och låt stå på plattan till vattnet kokat bort. Rör ner bladspenaten och jordnötterna.
Päron yoghurt

  • 2 dl mild naturell yoghurt
  • 1 päron
  • 1 msk mangochutney
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
Gör så här: Finhacka päronet. Pressa vitlöken och blanda tillsammans med resten av ingredienserna.

onsdag 5 oktober 2011

Kokos- och Kanelmüsli

Müsli är per definition en blandning av torra havregryn och frukt. Müslin fick sitt namn i början av 1900-talet av en schweizisk läkare. Han serverade blandningen till sina patienter uppsvällt i apelsinjuice.  Numer  blandas ofta cornflakes, nötter och andra gryner ner i müsli blandningerna.
Müsli som sötas och rostas med matfett kallas för granola. Granola har länge varit populärt bland amerikanska vandrare som uppskattat den lätta vikten i förhållande till energitätheten.
Igår rostade jag en sats granola som jag smaksatte med kokos och kanel. Men jag väljer att kalla den för Müsli, det låter härligare.  Den blev väldigt god och påminner om en av min barndoms storfavoriter START.
Kokos och kanelmusli på mild yoghurt

Kokos- och kanelmüsli
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kanel
  • 1 ½ dl kokos
  • 1 dl solroskärnor
  • 6 dl havregryn

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en panna. Blanda ner socker och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll ner smörblandningen och blanda väl. Fördela den gryniga massan på en plåt. Rosat i ugnen ca 20 min, rör om några gånger under rostningen.

tisdag 4 oktober 2011

Lax med het Pumpa och Majskräm


Nu i oktober fyller butikerna upp sina grönsakshyllor med pumpor av olika slag. Spagetti ”halloween” pumpan må vara vacker att titta på men när jag ska laga mat föredrar jag butternutpumpan, eller butternutsquashen som den kallas i USA. Den är fast och djupt orange i köttet. Den har en nötig och söt smak. Jag tycker att den smakar gott både i rått och tillagat tillstånd.  Den har ett hårt skal som skärs bort innan tillagning.  
Ikväll rostade jag lite pumpa som jag blandade med en tomat och koriandersalsa. Till det stekte jag färska bitar lax och mixade ihop en kräm av rostad majs. Med enkla medel fick vi en liten fläkt av Karibien en tisdagskväll som denna.


Rostad pumpa med koriander 4 port

  • 1,5 kg butternutpumpa
  • 1 dl olivolja+ olja till stekning
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 chilifrukt
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl pistagenötter
  • Salt
  • 4 bitar färsk lax
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och dela pumpan i grova tärningar. Lägg pumpan på en plåt och ringla över lite olja. Salta och peppra. Rosta pumpan i ugnen ca 20- 25 min, rör om efter hälften av tiden. Finhacka pistagenötterna, koriandern, tomaterna och pressa vitlöken. Blanda hacket med olivoljan. Ta ur pumpan ur ugnen när den fått lite färg och blanda med koriander salsan. Hetta upp en panna med lite olja, salta och peppra laxen. Stek på hög värme till de fått en gyllene yta, sänk värmen och stek till önskad kärntemperatur.
 Rostad majskräm
  • 1 burk majs
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ chilifrukt
  • salt
  • Majsolja till stekning

Gör så här: stek majsen i oljan till den fått lite färg. Mixa majsen med stavmixer, pressa ner vitlöken. Hacka chilin och blanda ner efter smak. Salta slutligen krämen.


måndag 3 oktober 2011

Klassisk kålpudding

 
I kväll bestod middagen av en gammal kär husmansklassiker, nämligen kålpudding. Jag älskar doften som sprids i köket när kålen steks och jag tycker bara smaken blir bättre och bättre med åren.  Det känns som en fantastiskt trevlig höst- och vinterrätt med anor från vårt gamla bondesamhälle.

 Jag serverade puddingen men lingon och sky från formen som jag spädde ut med en liten skvätt grädde. Om det inte vore för att jag drabbades av  temporära förvirring i köket idag skulle jag naturligtvis kokat några potatisar också, men det glömdes tyvärr bort  och vi fick klara oss utan.

Marias hemkokta lingonsylt smakar finfint till kålpuddingen

Kålpudding
600 g vitkål
½ dl grötris
1 ½ dl mjölk
400 g fläskfärs
2 tsk timjan
4 anjovis filéer
1 tsk salt
2 msk sirap
1 msk kinesisk soja
2 msk smör
2 ägg
2 krm vitpeppar
Gör så här: Koka riset i mjölken på svag värme ca 20 min. Skär upp kålen i små bitar. Sätt ugnen på 175 grader. Smält hälften av smöret och stek hälften av vitkålen gyllenbrun. Töm pannan och stek resten av kålen i det resterande smöret. Lägg all vitkål i panna och ringla över sirap, soja och ca ½ dl vatten. Låt vätskan koka bort och dra sedan pannan åt sidan. Blanda de avsvalnade riset med färsen, ägg och kryddor. Smörj en ugnssäker form. Fördela en tredjedel av kålen i botten av formen. Smeta över den halva mängden färs, fortsätt tills ingredienserna är slut. Slå över buljongen. Sätt in formen i mitten av ugnen ca 75 min. Ät tillsammans med lingon och kokt potatis.

102, 108