tisdag 21 februari 2012

Champinjonsallad med fikon


Försäljningen av färska champinjoner ar ökat de senaste åren och idag äter vi 1 kg färska champinjoner per person och år. Av det kilot är var åttonde svamp odlad i Sverige. I nuläget finns det 16 st champinjonodlingar i Sverige som producerar svamp året om. De flesta är belägna i södra Sverige. Champinjonerna ollas i stora rum där temperatur och luftfuktigheten är strikt kontrollerad. Jag är inte förvånad att konsumtionen har ökat eftersom den prisvärda vita svampen kan piffa till det mesta i sitt färska tillstånd.
I helgen blandade jag ihop en krämig champinjonsallad som jag tyckte smakade vansinnigt gott.  Förutom stora bitar champinjoner blandade jag ner malt korianderfrö, vitlök och spiskummin som gav den en lite marockans smak. Alla borde prova!
 Den här salladen passar bra på en buffé, som tillbehör till grillat, till förrätt med fikon och frön.


Salladen är allra godast helt nyblandad med den är även fantastiskt god efter en dag i kylen, så kasta inte resterna!


Champinjonsallad med fikon
  • 1 liter champinjoner
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 tsk malt korianderfrö
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk socker
  • ½ -1 tsk salt
  • Nymalen svartpeppar


 Gör så här: blanda ihop crème fraiche, korianderfrö, spiskummin, vitlök, senap, socker salt och peppar. Borsta bort ev jord från svampen och dela den i kvartar. Banda svampen med dressingen. Skär upp romansalladen och skiva fikonen. Rosta solrosfröna med salt i en stekpanna. Fördela  salladen på fyra fat eller ett stort serveringsfat, häll över champinjonerna och till sist fikonen och fröna. Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar