Rotselleri är en nära släkting till bleksellerin men är således inte samma växt. Rotsellerins blast har en djupare grön färg och säljs inte separat i Sverige. Den obredda sellerin har en stark smak, därför gillar jag inte att använda den som råkost. Däremot rostar, kokar och gratinerar den gärna. Roten får en lite söt smak vid tillagning så jag är noga med att inte snåla på saltet, alternativt ser till att servera den med salta tillbehör. Igår skivade jag ner lite rotselleri i min potatiskaka. Min potatiskaka är en variant av den välkända anrättningen Pomme Anna. Till kakan lagade jag kyckling i en Björnbärssås.
Det är mycket sällan jag lagar kycklingfiléer, jag föredrar den saftigare och mer smakrika helstekta kycklingen. |
Potatis- och sellerikaka 4 port
- 4 bakpotatisar
- ½ liten rotselleri
- ½ dl olivolja
- 1 tsk rosmarin
- 1 vitlöksklyfta
- Salt och peppar
Gör så här: Skala potatis och rotselleri, skiva lövtunt. Sätt ugnen på 120 grader. Blanda rotsakerna med olivoljan kryddorna och vitlöken (pressas först). Klä en ugnsfast form med plastfolie. Fyll formen med potatisblandningen och baka i ugnen ca 1 ½ - 2 timmar eller tills potatisen mjuknat. Låt svalna. Lägg något tungt på potatisen i formen och låt stå svalt i press över natten. Stjälp upp kakan på en skärbräda och skär ut portionsbitar. Värm på i ugnen innan servering ca 10 min, 150 grader.
- 1 hel kyckling
- 2 dl björnbär
- ½ dl vatten
- 1 tsk ättika¨
- ½ dl rödvin
- ½ dl socker
- 1 tsk senap
- 1 apelsin
- Salt och peppar
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Gnid in kycklingen väl med salt och peppar, även underskinnet. Truck in citronerna i kycklingen. Ställ kycklingen i mitten av ugnen i ca 1,5 timme eller till den uppnått en temperatur av 70 grader. Ös över skyn några gånger under tillagningen. Riv skalet på apelsinen och pressa ut 1 msk av juicen.
Blanda samtliga ingredienser till såsen i en kastrull. Låt koka till sockret löst sig. Rensa kycklingen från ben och slå över såsen, servera
gott och fint! Hans
SvaraRaderaMåste berömma dig för alla dina vackra bilder och underbara recept! Keep it up :)
SvaraRaderaMvh
Breakfast Deluxe
Tack, det glädjer mig verkligen att höra!
SvaraRadera