Varje gånga jag ser ett onyttjat fruktträd eller buske väcks en liten hamstrare inom mig, som absolut måste ta vara på allt som naturen har att bjuda. Därför var jag naturligtvis tvungen att stanna och plocka nyponen från den stora rosenbusken jag passerar varje dag på väg till jobbet. Jag tog hem dem gröpte ur dem och kokade en liten sats nyponsoppa.
Nypon tillhör familjen stenfrukter och finns i nästan lika många skepnader som det finns rosor. De flesta är röda eller orangea med det finns även mörkt lila och svarta. Alla lämpar sig dock inte för matlagning. Enklast är det att laga på de lite större sorterna. Nyponen kan vara lite pilliga att gröpa ur och använda i matlagning, med det är väl värt besväret.
Igår serverade jag min nyponsoppa tillsammans med en klick grädde mandelbiskvier och några lättkokta nypon.
Nyponsoppa med kanel ca 1,5 liter
- 7 dl orensade nypon(+ några till servering)
- 1 ½ l vatten
- 1 ½ dl strösocker
- 1 ½ potatismjöl
- 1 kanelstång
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar