torsdag 4 april 2013

Ägglikörglass

 
 

Jag har funderat lite över det här med ägglikörglass… Jag älskar den ljusgula glassen och föreställer mig att den har en såå tydlig smak ägglikör. Men vad är den egentligen som smakar?
Facto är att ägglikör och vanlig vaniljglass innerhåller identiska ingredienser med den lilla skillnaden att vodka/renat hittas i ägglikörreceptet.
Så, efter det konstaterandet frågar jag mig-  kan jag helt enkelt  hälla ner lite vodka i min vaniljglass nästa gång med samma resultat? Låta flaskan med ägglikör sköta sig själv.Skulle man kunna göra om ägglikörglassen till vodkaglass med samma resultat?  Hm det här måste undersökas…  


Ägglikörglass
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 6 äggulor
  • 1 dl socker
  • 0,25 dl ägglikör
  • björnbär och k-special till servering

Gör så här: Koka upp grädde och mjölk. Dra kastrullen sedan åt sidan.
Vispa Äggula och socker pösigt.
Rör ner äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk.
Sjud smeten under omrörning tills den tjocknar.
Blanda ner ägglikören.
Häll över smeten i en glassmaskin och låt den bli glass. Det tar ca 20 min.
Servera med björnbär och K-special

Testa krispiga K- special på len glass!


Mjuk och len, härlig glass

onsdag 30 januari 2013

Som ni kanske märkt blir det allt glesare mellan mina inlägg. Anledningen är en kombination av att vi är inne i en mörk årstid som är ytters ofördelaktig vid matfotografering(i alla fall för mig som amatör...) och att min tid helt inte räcker till i nuläget. Därför har jag bestämt mig för att ta en paus från lillakrakansskafferi.se. När ljuset och tiden kommer tillbaka i vår tar jag upp bloggandet här igen med tätare uppdateringar. När jag skriver att jag ska sluta blogga här så menar jag att jag kommer att fortsätta bloggandet som vanligt på Recept.se. Om ni inte hittat dit än så kan ni kolla in den genom att klicka på den röda texten nedan. Ha det så bra och jag hoppas vi ses på recept.se!


   

lördag 19 januari 2013

Blomkålssallad med fikon & rökta mandlar

På julafton dignar vårt bord av godis och choklad i alla former, nötter av olika slag, både färsk och torkad frukt i kilovis. 
I mellandagarna tar godiset slut... efter nyår tar frukten slut... nu är det bara den torkade frukten och nötter kvar. 

Igår blandade jag ner några "julfikon" i en ljummen blomkålssallad. Eftersom de blivit lite hårda (där det legat nonchalant oemballerade) lät jag dem koka med i blomkålskastrullen några minuter. Då blir de snabbt mjuka och härliga igen.  
Den här salladen är god till både kyckling och lamm.

Blomkålssallad med fikon & rökta mandlar 4 port
  • 1 blomkålshuvud
  • ½ d creme fraiche
  • ½ tsk mald koriander
  • ½ tsk spiskummin
  • 5 torkade skivade fikon
  • 1 dl rökta mandlar
  • 100 g bladspenat

Gör så här: Dela blomhålen i grova bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Hacka den kokta blomkålen i små bitar.  Blanda kålen med creme fraiche, koriander, spiskummin, fikon, handlar och spenat. Server som vegetarisk rätt eller tillsammans med kyckling eller lamm.

De rökta mandlarna ger salladen en spännande och matig smak
En blandning av olika konsistenser och smaker

torsdag 10 januari 2013

Corndogs

För några dagar sedan gjorde jag och min ena bror corn dogs. Corn dogs är ett amerikanskt påhitt där varmkorv träs upp på en pinne, doppas i en tjock majsmjöl-smet och friteras till en frasig klubba. Det är en lite rolig variant på varmkorv med bröd. 

Till korvarna åt vi världens godaste Cornbread (klicka på namnet för att komma till receptet), gurkmajonnäs, Bbq-sås och chilisås med chipotle.  


Corndogs 15 st

frityrsmet:

  • 2 1/2 dl majsmjöl
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 2 1/2 mjölk

  • 1 liter olja att fritera i
  • 15 träpinnar
  • 15 grillkorvar

Gör så här: Blanda ihop ingredienserna till frityrsmeten. Torka korvarna, stick in en pinne och doppa dem i smeten. Hetta upp oljan och fritera några korvar i taget. De är klara när de fått en gyllene färg (ca 3 minuter).

Se till att korvarna är ordentligt täckta med frityrsmet.
Servera gärna med en tjock mörk Bbq-sås.

onsdag 9 januari 2013

Rimmad högrev med pepparrotsstuvad potatis

 Just nu finns det inte så mycket tid för matlagning i mitt liv och jag betar av den ena frysta matlådan efter den andra... Därför sticker jag in några bilder från middagen jag nämnde i ett tidigare inlägg med lågtempererad högrev och stuvad potatis. 

HÄR hittar ni receptet på köttet och HÄR hittar ni recept på pepparrotsstuvade jordärtskockor där ni helt enkelt byter ut skockor till pära. 
Odla er egna krasse i fönstret

söndag 6 januari 2013

Konungarnas kaka

 Mellan jul och nyår var jag på ett fantastiskt besök i Paris. Då fick jag ta del av en otroligt trevlig mattradition, nämligen- `Galette des Rois' dvs konungarnas kaka. 
Den äts enligt traditionen några dagar innan eller efter trettondagen och är en smördegskaka med saftig mandelfyllning. 
Förvisso en mycket god kaka MEN det roliga slutar inte där. Innan kakan serveras kläs den med en krona i guld, en krona som sedan ska tilldelas konungen.
 Någonstans inuti kakan döljer sig en böna( eller en porslinskung). Den som sedan får bönan i sin tårtbit blir "kung för dagen". 

Om jag förstått det hela rätt myntades traditionen i romarriket då slavarna blev bjudna på kaka en gång runt årsskiftet och då fick chansen att bli "kung för en dag".

En mycket roligt tradition som jag delade med mig av igår när min familj var här på trettondagen. 

Konungarnas kaka


  • 2 runda smördegsplattor (ca 22cm/d)
  • 100 g mald mandel
  • 1 finriven bittemandel
  • 75 g socker (ca 1 dl)
  • 1 ägg
  • 50 g mjukt smör
  • 1 äggula till pensling
  • 1 böna
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den ena smördegsplattan i en pajform. Rör i hop mandel, socker, smör och ägg i en bunke. Bre ut blandningen på smördegsplattan(spara 1 cm kant runt om). Lägg bönan på fyllningen.  Lägg på den andra smördegsplattan. Nyp ihop plattornas kanter väl. Pensla kakan med resten av äggulan och baka i ugnen ca 30 min.

I Frankrike var kronorna i guld. Här hemma gjorde jag en lite mindre prålig(svensk) variant i papp...
Mamma blev kung!

lördag 5 januari 2013

Högrevssmörgås med potatis och pepparot

Nu byter långkoken av varandra i mitt lilla kök. I veckan "sous vide" tillagade jag en bit högrev. Jag hade köpt en bit rimmad högrev i vakuumförpackning som jag la in i min 65-gradiga ugn. Sedan lämnade jag köttbiten där inne ett dygn. 

Vi började med att äta köttet tillsammans med stuvad potatis och senap, resterna åt jag till lunch på knäckebröd med kall potatis,phiadelphia med pepparrot, äpple och krasse. 

Högrevssmörgås med potatis och pepparot


  • knäckebröd
  • philadelphiaost
  • riven papparrot
  • kall potatis
  • rimmad högrev
  • äpple
  • äppelchutney
  • smörgåskrasse
Gör så här: Portionera ingredienserna efter tycke och smak


Köttet äts med fördel varmt, återupphetta det genom att lägga det i het buljong(låt det inte koka)
Variera pepparroten med senap.