torsdag 1 december 2011

Kålsoppa med aniskräm


Igår lagade jag en värmande kålsoppa till lunch. Den här soppan är mustig och god, dessutom är den enkel att göra. Bara strimla alla ingredienser och låt de koka i en kastrull. Det vill säga endast ett tillagningsmoment till skillnad från många andra sopp- och gryträtter där ingredienserna måste stekas innan de hoppar i grytan.

Den svala aniskrämen är som pricken över i:et i den mustiga soppan
Kålsoppa 4 port

  • ½ halvt kålhuvud
  • ¼ rotselleri
  • ½ lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 100 g köttfärs
  • ½ dl kalvfond
  • 1 msk soja
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 liter vatten
  • 1-2 dl gräddfil
  • 1 tsk krossad anis
Gör så här: Finstrimla kål, lök och rotselleri. Lägg alla soppans ingredienser i en kastrull och koka upp. Sänk värmen något och låt soppan småkoka i ca 30 min.  Blanda ihop gräddfil och anis och skeda över på den heta soppan i tallriken.

onsdag 30 november 2011

Lussesemla


Jag älskar lussekatter. Min familj är tyvärr inte riktigt lika förtjusta i de solgula bullarna och inbillar sig att de är lite torra och trista. Därför började jag göra en liten kompromiss-advents-dessert för några år sedan. Jag skarvade på lussekatten med godsaker till en fulländad och saftig dessert. Jag skar helt enkelt upp bullarna, lyfte på locket, gröpte ur dem, blandade innanmätet med mjölk och mandelmassa, klickade på lite grädde innan jag la tillbaka locket igen.
Som min brors flickvän Greta uttryckte det: Det bästa av två världar!
Lussesemlor 6 st

  • 6 luftiga lussekatter
  • 100 g mandelmassa1
  • Ca 1 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • Russin i konjak(Lägg russinen i konjak några timmar)
  • florsocker
Gör så här: Skär upp lussekatterna. Gröp ur innanmätet och blanda det med mjölken och mandelmassan( det ska bli en krämig massa, tillsätt ev mer mjölk. Vispa grädden. Fyll lussekatterna med mandelmassesmeten, klicka på grädden, lägg på locket, pudra över florsocker och några russin.

söndag 27 november 2011

Kokosbollar på mandelmassa


Nu är det äntligen strålande advent och alla julens sötsaker ska bakas. Jag inleder väntetiden med det bakverk som vi upplänningar kallar kokosboll, som skåningarna kallar gräddbulle, göteborgarna kokosmunk och en del skumboll. Kärt barn har många namn. Jag minns tydligt att de kallade de kokosklädda topparna för gräddbullar i ett avsnitt serien av Ebba och Didrik när jag var liten. Jag tyckte att det lät så otroligt gott och ville ta efter uttrycket. Men benämningen kokosboll sitter tyvärr för djupt rotat i mitt tal och inget annat kommer naturligt.
 Kokosbollen har sina rötter i Danmark där den började bakas redan i början av 1800-talet.
 Igår gav jag mina bollar en botten av mandelmassa,klädde in skummet i mörk choklad och strösslade över kokos och polkagriskross.
 Min kära far som är på besök sa att det var det godaste han någonsin ätit och jag är beredd att hålla med honom, MUMS!
Massan ska vara fin och glänsande
Kokosbollar på mandelmassa 15 st

  • 200 gram mandelmassa
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 3 msk vatten
  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk smaklös olja (tex raps)
Kokos och krossade polkagrisar
Gör så här: Kavla ut mandelmassa och stansa ut 15 runda bottnar. Lägg på ett bakplåtspapper. Koka vatten och socker till 124 grader. Vispa äggvitorna lätt tills det blir vitt och lite bubbligt. Öka hastigheten och tillsätt sockerlagen i en stråle. Vispa på medelhastighet till marängmassan är rumstempererad och fast(Det tr ganska lång tid). Lägg marängsmeten i en sprits/plastpåse och spritsa toppar på mandelmassabottnarna. Mält chokladen i en bunke över vattenbad, vispa ner oljan i cholkaden. Häll chokladen över skumtopparna med en sked. Strö över kokos och krossade polkagrisar. Ställ kallt tills chokladen stelnat.

Bollarna bara smälter i munnen med den goda botten av mandelmassa

lördag 26 november 2011

Julkryddad leverpastej

Nu lackar det mot jul och drömmen om det perfekta julbordet, lagat från grunden, väcks till liv. Den ambitionen har jag varje år men tiden och orken springer ifrån mig och jag har inte tid att stoppa korvar, laga patéer, pastejer, syltor PLUS allt julgodis, sillar mm. Dessutom är det oftast svårt att göra de små mängder av charkuterier som faktiskt går åt på bordet. Därför köper jag oftast julbordets kalla köttprodukter med kryddar gärna upp dem lite själv. Här har jag smaksatt en krämig leverpastej med lite julkryddor. Perfekt till adventsfrukosten med lite pressgurka!





  • 1pkt bredbar leverpastej
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ tsk kryddnejlika
  • ½ tsk kryddpeppar
  • ½ tsk grönpeppar
  • ½ tsk timjan
Vispa grädden. Mal kryddorna. Lägg leverpastejen i en bunke och rör den smidig, blanda ner grädde och kryddorna. Låt pastejen stå ett tag. Servera med pressgurka.




onsdag 23 november 2011

Polkabrownies med fudgeglasyr


Jag tycker mint- och polkasmak hör julen till, både för ögat och gommen. Igår bakade jag polkabrownies som en liten försmak på vad som komma skall. Brownies är amerikanarnas svar på vår kladdkaka. Det som skiljer brownies från kladdkaka i Sverige är att brownien nästan alltid serveras i kvadrater, bakas i långpanna och täcks med glasyr medan kladdkakan skärs som klassiska tårtbitar och bakas oftast i springform.  Idag blandade ner krossade polkagrisar i browniesmeten och täckte kakan med en mumsig chokladfudge innan jag strösslade över ännu fler krossade polkagrisar.  Den här kakan blir kladdig och god och kan endera ätas med en klick grädde eller uppskuren i småbitar och avnjutas som praliner. Prova, den är fantastiskt god!
Polkabrownies med fudgeglasyr

  • 140 g smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk sirap
  • 2 msk kakao
  • 200 gram choklad
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 150 g polkagrisar

Glasyr

  • 200 g choklad
  • 1 ½ dl grädde
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl sirap

Gör så här:
*Sätt ugnen på 175 grader. Hacka polkagrisarna.
*Vispa ägg, socker och vaniljsockret till det är skummigt och vitt.
*Smält smöret och chokladen i en kastrull och vispa sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt sirap, kakao *mjöl och hackade polkagrisar(spara lite till garnering).
 *Häll smeten i en smord form ca 21 cm(eller fördubbla satsen och häll ut den på en plåt) grädda ca 15 min.
*Koka under tiden upp grädde, mjölk och sirap. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt chokladen, rör om till all har choklad smält. Häll på glasyren över kakan när den svalnat och strö sist över de sista polkagrisarna. Låt stå kallt en stund innan ni hugger in.


tisdag 22 november 2011

Kalkon- och Avokadosandwich

Som jag tidigare nämnt så älskar jag amerikansk mat. När jag semestrar i USA äter jag allra helst på BBQ restaurangen Smokey bones. Sist jag var i USA spisade vi där nästan varje kväll. Just då var jag helt insnöad på mackor av olika slag och beställde därför oftast in deras fantastiska West Coast Club Sandwich. Det var en tredubbel macka med avokado, rökt kalkon, bacon, tomat och chipotledressing. Igår ville jag väcka gamla fina Amerikaminnen och lagade ihop en lite kopia av den förtjusande mackan. Världens enklaste och världens smarrigaste.

  • 3 fyrkantiga skivor bröd
  • 30 g rökt kalkon
  • ¼ pkt bacon
  • ½ avokado
  • ½ tomat
  • Några ringar rödlök
  • Salladsblad 
Dressing:
  • 1 msk majonnäs
  • 1 msk gräddfil
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • Några droppar chipotle tabasco
Gör så här: Stek baconet. Rosta bröd skivorna. Blanda ihop dressingen. Skiva tomat, lök och avokado, skölj salladen. Bre dressing över en brödskiva, lägg på sallad, tomat, bacon, bröd, dressing, rödlök, kalkon, avokado och avsluta med en skiva bröd. Skär mackan på diagonalen och hugg in!   

måndag 21 november 2011

Kokostoppar med ananas och vit cholkad


För ett par dagar sedan la jag ut ett recept på kokostoppar med jordnötter och mörk choklad, samtidigt hintade jag om att jag bakat halva satsen med en annan smaksättning. Den andra smaksättningen var torkad ananas och vit choklad. Den här varianten blev supergod och påminner om en liten pina colada med smaken av ananas och kokos. Jag gör mina toppar ganska små så de blir som praliner, SMÅkakor i sin rätta bemärkelse. Det kanske kan få en plats på julens pralinfat.
Pina coladatopparna är de godase kokostopparna jag ätit!
Kokostoppar med ananas och vit cholkad 30 st
1 påse riven kokos (200 g)
50 g smör
1 dl socker
2 torkade ananasringar
50 g vit choklad
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och socker. Smält smöret. . Finhacka ananasringarna. Blanda ner kokosen och ananasen i äggsmeten. Låt vila några minuter. Forma smeten/degen till 30 toppar. Lägg topparna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 8 min. Ta ut påten och låt svala. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokostopparna i chokladen och lägg sedan tillbaka dem på bakplåtspappret.