I det här receptet förgräddar jag INTE pajskalet. Det gör
att pajen blir som en blandning mellan kaka och paj(dessutom går det fortare..).
Pajen är god både varm och kall, gärna med en klick grädde |
pajskal
- 125 g smör
- 2 msk socker
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
- 10 plommon
- 1 st citron, firivet skal och juice
- 2 dl couscous
- 2 dl vatten
- 5 ägg
- 2, 5 dl socker
- 50 g smält smör
- 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
- mandelflarn till garnering
Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en klump.
Linda in degen i plastfilm och lägg den i kylskåpet, minst 30 minuter.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform med hög kant.
Dela plommonen och lägg dem på pajdegen i formen med snittytan nedåt.
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg couscousen i en skål. Häll över kokande vatten och citronjuice.
Täck med plastfilm och låt stå ca 5 min. Låt svalna något.
Vispa ihop citronskal, ägg socker, Frön från en vaniljstång/ vaniljsocker, couscous och smör.
Häll blandningen över plommonen och strö över flagad mandel.
Grädda pajen i ugnen ca 30 min.
Gör så här: Blanda mjöl och socker i en bunke. Tillsätt kallt smör i små bitar. Nyp ihop ingredienserna till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en klump.
Linda in degen i plastfilm och lägg den i kylskåpet, minst 30 minuter.
Kavla ut degen och lägg den i en pajform med hög kant.
Dela plommonen och lägg dem på pajdegen i formen med snittytan nedåt.
Sätt ugnen på 180 grader.
Lägg couscousen i en skål. Häll över kokande vatten och citronjuice.
Täck med plastfilm och låt stå ca 5 min. Låt svalna något.
Vispa ihop citronskal, ägg socker, Frön från en vaniljstång/ vaniljsocker, couscous och smör.
Häll blandningen över plommonen och strö över flagad mandel.
Grädda pajen i ugnen ca 30 min.
Vilken intressant paj :)
SvaraRadera