Nu slokar de sisa små späda rabarberna i trädgårdslandet, med all rätt efter lång och trogen tjänst från tidig vår. Jag var bara tvungen att göra en sista anrättning på de röda
stjälkarna innan jag kunde förklara min
rabarbersäsong som avslutad. Jag kokade kompott som jag bredde i en rulltårta.
När det gått några
dagar och rulltårtan fortfarande inte tagit slut stekte jag den i smör och serverade med
inkokta rabarber och lite salt fetaost. Det var ett jäkligt smart drag kan jag meddela.
Eftersom både kompotten och kakan är sockersöt är det fenomenalt gott med lite salt
och krämig fetaost till!
Kompotten är god till det mesta. Den håller dock bara ca en vecka i kylen eftersom jag inte tillsätter något konserveringsmedel. |
Rulltårta med rabarberkompott och fetaost
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- ½ dl mjölk
- Socker till rullning
- 2 dl rabarberkompott
Gör så här: Sätt ugnen på
250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och
vaniljsocker och sikta det mer i äggsmeten. Vänd ner det med en slev. Rör till
sist ner mjölken. Häll ut smeten på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5
min. Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp den nygräddadekakan på
bakplåtspappret. Riv bort pappret (som kakan gräddats på) och bre genast på kompotten. Rulla ihop kakan från långsidan. Lägg rullen med skarven neråt och låt
svalna.
rabarberkompott
- 500 g rabarber
- 1 dl socker
- 1/2 dl vatten
- 2 stjärnanis
- 1/2 vaniljstång
Gör så här: Hacka rabarberna i bitar(skala dem först om de är grova). Koka upp ingredienserna. Låt koka i ca 10, tills rabarberna kokat sönder. Låt svalna. Ta bort stjärnanis och vaniljstång innan servering.
Inkokta rabarber
5 späda rabarber eller 2 grova
1 dl socker
1 vatten
1 stjärnanis
3 kardemumma kapslar
1/2 vaniljstång
Gör så här: Skiva rabarberna och lägg dem i en bunke. Koka upp de resterande ingredienserna och koka till sockret löst sig. Häll lagen över rabarberna och låt stå 1 dygn.
Om du vill göra det enkelt för dig kan di steka en sockerkaksbit och server kompotten på sidan |
Intressant och gott ser det ut!
SvaraRaderaJa det var kanon! prova :-)
Radera...åh vilken god kompott det blev med stjärnanis, vaniljstång och kardemumma!
SvaraRaderaNu har jag gjort sylt/marmelad med samma kryddning...det blev häftigt smaskigt! Passade bra till gul hårdost, typ Appenzeller o likn. Jag kokade en kompott på rabarber, lite vatten, lite vanligt socker samt kryddorna. Lät kompotten stå och "gosa till sig" och tillsatte sedan syltsocker och kokade upp enligt anvisning på paketet. Tack för inspirationen och idén till kryddning!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaVarsågod! Och jag får tacka dig för inspirationen! Nu äter jag rabarbermarmelad varje morgon:)
SvaraRadera