Äggakaka, eller äggakaga, är en given del av Skånes kulturarv. En regional rätt som avnjutits i generationer. Längre upp i landet finns liknande anrättningar men de stannar vid just liknande. Kakans
smet är som en äggstanning med lite vetemjöl och steks i en panna på spisen. Ingen ugn och ingen onödig väntan. Resultatet
blir som en superkrämig och god tjockpankaka med stekyta på bägge sidor. Äggakakan
serveras traditionellt med stekt fläsk och äppelmos eller stekta äppelskivor. När rätten tagit sig från skåne( och deras äppellundar) upp till våra nordligare delar av landet byts äpplena ofta ut
till lingonsylt.
På traditionellt vis börjar skåningarna med att steka
fläsket och tillagar sedan äggakakan i fläskets fett.
Eftersom jag inte byte ut
fläsket till taggsvamp idag så fick jag nöja mig med smör, men det var inte fy
skam det heller!
Apropå taggsvamp så finns det vansinnigt mycket svamp i
skogarna nu, inte minst taggsvamp. Stirra er inte blinda efter kantareller där
ute bland träden, och se inte all annan skörd som ett misslyckande. Taggsvampen är
en fantastiskt smakrik och mycket god stekt i sallader, pastarätter eller i
grytor.
Äggakaka med taggsvamp
- 8 ägg
- 6 dl mjölk
- 1 1/2 dl mjöl
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1-3 msk smör
- 1/2-1 l taggsvamp
- olja och smör till svampstekningen
- 1 dl lingonsylt till servering
Gör så här: Vispa ägg, mjöl och en dl mjölk till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna. Smält smör och häll ner smeten. Skrapa försiktigt i botten av pannan med en stekspade så att den lösa smeten rinner ner och steks. Fortsätt tills all smet stelnat. Täck pannan med en tallrik och vänd upp kakan. Tillsätt en klick smör i pannan och fös tillbaka kakan med den ostekta sidan nedåt. Hetta upp en annan panna. Stek taggsvampen i lite olja tills allt vatten ångar bort. Tillsätt en klick smör och rör om. Servera äggakakan med svampen och lingonsylt eller äppelmos.
Snabbt gott och enkelt |
Snåla inte med svampen, i frysen gör den oftast ingen nytta |
I höst blir det äpplen till! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar