När min mamma hör talas om maträtter som ängamat gör hon en snabb liten kväljningsgrimas till mig, i smyg, tätt följt av en liten blinkning och ett lurigt leende. Hon gör så min mamma, åt nästan alla rätter som påminner henne
om deras barndoms måltider. Mamma var (i
total motsats till mig) ett mycket petigt barn som fick sitta kvar i ”bamba”
med sin tallrik när alla andra barn var ute och lekte sedan länge.
Därför fick vi nästan aldrig någon traditionell husmaskot när
mamma stod för matlagningen. Sylta och pölsa skulle aldrig kommit innanför
dörren inte heller fläskkorv eller ängamat.
Just den typen av mat som jag tycker är allra
mest spännande, mat med ett stycke svensk historia.
När jag sa till mamma att
jag skulle äta ängamat till middag idag replikerade hon mig med lätt avsmak- ängLamat. Hon, liksom många andra, trodde
att det hetta änglamat när hon var liten. Saksamma kan man tro men- ICKE.
Änglamat är en gammaldags dessert som består av en blandning av vispad grädde
och kaksmulor medan ängamat är en redd grönsakssoppa.
A och O i en ängamatsoppa är att man har goda grönsaker, annas blir soppan lätt platt och smaklös.
Ängamat 4 port
- 2 morötter (skalade och skurna i bitar)
- 1/2 blomkålshuvud (skurna i buketter)
- 2 salladslökar (strimlade)
- 1 knippe rädisor (delade)
- ½ kålrot (skalad och hackad)
- 2 msk mjöl
- 5 dl vatten
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 äggula
- ½ grädde
- 1 dl hackad persilja
- Ev senap till servering
Gör så här
Vispa ihop mjöl, mjölk och vatten i en kastrull. Låt
koka upp under konstant vispning. Tillsätt morötterna, kålroten, och blomkålen.
Låt koka 5 min. Tillsätt rädisor och lök. Koka ytterligare 1 min. Vispa ihop
äggula och grädde. Dra kastrullen åt sidan och blanda ner ägg och
gräddblandningen. Strö över persiljan och servera. Sommarsoppa med anor |
Gott gott knäcke till! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar