När jag var liten åt vi alltid förrätt på lördagarna. Förrätt
på lördagarna och dessert på söndagarna. Det fanns en del olika förrätter som
cirkulerade i hemmet, en av dem var avocadohalva med creme fraiche och
stenbitsrom. En annan var pappas stekta musselmacka, vissa lördagar blev det
grönsakstavar med gräddfilssåser och ibland kornärtskockor med smör. Jag älskade
kronärtskockorna med smör. Jag minns att det kändes lite extra festligt när den skojiga
grönsaken stod på matsedeln. Kanske var det för att det kändes som mamma kokade
dem i flera timmar. Och att det sedan tog enormt lång tid att äta upp dem.
Varje blad skulle dras, doppas i smör och sedan varsamt ätas upp. När vi till sist kom jag
till ”håret” fick mamma eller pappa rycka in och skära bort det ( hur svårt
kunde det ha varit?!). Så var det dags för grand finale, hjärtat. Tyvärr hade
vi suttit och pillat med grönsaken så länge vid det här laget att den var kall
men det vill jag inte minas att brydde jag mig inte så mycket om. jag åt med god aptit.
Igår när jag gick i affären och såg ett berg av mini kronärtskockor kunde jag inte låta bli att köpa hem ett par stycken. En var jag tvungen att
prova redan igår men resten ska jag servera som förrätt ikväll. Jag provade att
doppa i parmesansmör, gudagott är allt jag har att säga.
- 4 kronärtskockor
- 50 g smör
- 2 dl riven parmesanost
- Några droppar citron
Gör så här: Lägg kronärtskockorna i en kastrull med vatten.
Koka upp och låt dem sedan koka på medelvärme i ca 40-50 min. När bladen
släpper med ett lätt ryck är de färdig kokta. Blanda under tiden ihop smör,
parmesanost och citron. Låt smöret bli mjukt i rumstemperatur.
Eftersom både parmesanosten och smöret är salt så saltar jag inget extra |
Ett alternativ till vegetarianen på kräftskivan |
Vilket fint minne! Parmesansmör låter så gott! Ha en fin dag!
SvaraRaderaRevlig och nostalgisk läsning. Permesansmör låter väldigt gott! Vegetariskt altenativ till kräftpillandet tycker jag var ett kononförslag!
SvaraRadera