Den vita bönan är Sveriges mest sålda böna. De finns
att köpa både torkade och konserverade i de flesta butiker och i vissa fall
även färska. Oftast finns det även två olika storlekar av dem, stora och små. De
små säljs oftast i tomatsås. Den vita bönan har en fastare konsistens än många
andra bönor och passa därför utmärkt i grytor och gratänger. Igår gjorde jag
böngratäng med stora vita bönor som jag smaksatten med dragon. Till det stekte
jag några små lammkorvar och kokade potatis.
Jag fick en tre-klöver i min salladspåse! |
Gratinerade bönor med lammkorv 4 port
- I burk stora vita bönor eller 4 dl hemkokta
- 1/2 dl grädde
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 dl ost
- 1-2 msk ströbröd
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk torkad dragon
- Salt och peppar
- 500 g lammkorv
- Rostad lök, hp-sås och potatis till servering
Gör så här: Skala och kok potatisen. Koka upp mjölk och
grädde i en kastrull. Häll ner bönorna och koka någon minut. Dra kastrullen åt
sidan och blanda ner ost dijonsenap, dragon, salt och peppar. Häll upp bönorna
i en ugnsfast form, strö över ströbrödet. Gratinera i ugnen ca 15 min. Stek
under tiden korvarna. Ät med rostad lök
och hp-sås.
Hej elsa! Lina Ahlin här, som läser sista året i grythyttan. Superfin blogg! Nyfiken på vad du gör nuförtiden, var jobbar du någonstans?
SvaraRaderaTack snälla Lina!
Radera