Att göra sin gen färskost är inte så svårt som många tror. Det
går naturligtvis att göra det besvärligt för sig men jag brukar göra en liten ”snabbvariant”.
Jag kokar upp filmjölken till 40-50 grader. Sedan blandar jag den med gräddfil
och låter den rinna av under några timmar i kylen. När jag gör på det här vistet bli osten lite
grynig men det spelar mig ingen roll. Om ni vill att den ska vara krämigare bör
ni låta filen bli 30 grader varm och sedan låta den rinna av genom ett
kaffefilte. Då går hela processen långsammare med ger en lenare ost.
När osten är avrunnen och klar är det dags för
smaksättningen. Här går det bra att blanda ner nästan vad som helst pepparrot,
örter, senap, paprika, vitlök, rosépeppar. Eller varför inte låta den vara
naturell och bre på den under ett lager god marmelad.
Idag smaksatter jag min ost med pepparrot. Jag tycker
pepparrot smakar fantastiskt gott till rökt skinka så i morse gjorde jag en
kuse med svartrökt skinka, färskost och lite smörgåskrasse. Mmm
Gott till tunna tunna skivor skinka |
- 1 liter filmjölk
- 3 dl gräddfil
- 2 msk riven pepparrot
- 1 tsk salt
- 1 nypa socker
Gör så här: Häll filen i en kastrull. Lägg i en termometer.
Sätt kastrullen på spisen med svag värme. Rör om tills filen blivit ca 40
grader varm. Dra av kastrullen från plattan och blanda ner gräddfilen. Lägg en
ren handduk etter i ett durkslag. Häll massan i durkslaget. Placera durkslaget
i en bunke och ställ in alltsammans i kylskåpet, låt stå ca 4 timmar. Flytta över
osten till en bunke ock blanda ner pepparrot, salt och en nypa socker.
Ät osten på mackan eller som dipp till kex och curditeer.
lite grynig men good |
Osten håller sig god ca 1 vecka i kylen |
Jag älskar den nya designen på bloggen! Ljust och fint! Låter de härliga bilderna ta plats. Kram
SvaraRaderaTaack Pop!! Nu blir jag glad, det behövdes en liten nystart!
RaderaDet här såg gott ut. Synd att jag inte såg det igår så kunnat starta dagen med en färskostsmörgås. / Annelie
SvaraRaderaDet var länge sedan jag gjorde färskost - jag brukar smaksätta min med vitlök och örter. Fantastiskt gott!
SvaraRadera