onsdag 15 februari 2012

Rökiga Kycklingklubbor med Sötpotatis och Jalapeñomajonäs




I helgen blev det åter igen amerikanskt när jag bjöd mina gäster på rökiga kycklingklubbor, sötpotatis och jalapeñomajonäs.  Den rökiga smaken är signifikativ för den amerikanska söderns kök där man traditionellt låter maten tillagas långsamt över vedeldade brasor.

Har man brist på tid och lust att grilla kan några droppar liquid smoke vara ett gott alternativ för att uppnå den rökiga smaken. Liquid smoke framställs av kondensdropparna som bildas över vedeldade brasor. Den första varianten av Liquid Smike dvs flytande rök framställdes redan 1895 av en man som fått idén från en tids tjänstgöring på ett rökeri.
 Koncentratet är kraftfullt och därför brukar jag vara lite försiktig när jag smaksätter med de transparanta dropparna. Tar jag för mycket blir en direkt obehaglig smak. Men i lagom dos är det vansinnigt gott. Inte minst tillsammans med rostad sötpotatis, knaprig rostad majs och en het jalapeñomajonäs!  
När jag lagar kycklingklubbor burkar jag hugga av den runda, oätbara delen längst ut på klubban, då ser det trevligare ut både vi servering och på tallrikarna när maten är uppäten. 


den rostade majsen är otroligt god till den mjuka sötpotatisen
Rökiga kycklingklubbor med sötpotatis och jalapeñomajonäs 4 p
  •  8- 12 kycklingklubbor
  • 1 msk grill- eller bbqkrydda
  • ½ dl ketchup
  • 1/2 dl hp- sås
  • 1/2 dl honung
  • 1 msk kinesisk soja
  • Några droppat liquid smoke
  • Några droppar tabasco och/eller cayenpeppar efter smak(1 tsk)

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Ta bort skinnet från klubborna och krydda dem med grill-, eller bbq kryddan. Lägg dem  på en plåt och stoppa in dem i ugnen ca 30- 45 min eller till de uppnått en temperatur av 70 grader närmast benet. Blanda ihop övriga ingredienser. Pensla marinaden på klubborna och servera. Det är även fantastiskt gott att låta klubborna kallna i marinaden och äta dem dagen efter.

Rostad sötpotatis
  • 4 sötpotatisar
  • Olja
  • 2 dl rostad majs till servering

Salt och peppar
Gör så här: Sätt Ugnen på 250 grader. Klyfta potatisen och lägg dem på en plåt. Ringla över olja. Salta och peppra. Rosta ca 20 min i ugnen, rör om efter halva tiden.

Jalapeñomajonnäs
  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja 
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad jalapeño
  • 1 krm finmalt korianderfrö 

Gör så här: Vispa ihop äggula, senap, och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning. Blanda ner vitlök, jalapeño, koriander salt och peppar.
Eller blanda
  • 2 dl Hellmans majonnäs
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2 msk finhackad jalapeño
  • 1 krm finmalt korianderfrö
Kladdigt och gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar