I helgen blev det åter igen amerikanskt när jag bjöd mina
gäster på rökiga kycklingklubbor, sötpotatis och jalapeñomajonäs. Den rökiga smaken är signifikativ för den
amerikanska söderns kök där man traditionellt låter maten tillagas långsamt över vedeldade brasor.
Har man brist på tid och lust att grilla kan några droppar
liquid smoke vara ett gott alternativ för att uppnå den rökiga smaken. Liquid smoke framställs av
kondensdropparna som bildas över vedeldade brasor. Den första varianten av Liquid Smike dvs flytande rök framställdes redan 1895 av en man som fått idén från en tids tjänstgöring på ett rökeri.
Koncentratet är kraftfullt och därför brukar jag vara lite försiktig när jag smaksätter med de transparanta dropparna. Tar jag för mycket blir en direkt obehaglig smak. Men i lagom
dos är det vansinnigt gott. Inte minst tillsammans med rostad sötpotatis, knaprig rostad majs
och en het jalapeñomajonäs!
När jag lagar kycklingklubbor burkar jag hugga av den runda, oätbara delen längst ut på klubban, då ser det trevligare ut både vi servering och på tallrikarna när maten är uppäten.
När jag lagar kycklingklubbor burkar jag hugga av den runda, oätbara delen längst ut på klubban, då ser det trevligare ut både vi servering och på tallrikarna när maten är uppäten.
den rostade majsen är otroligt god till den mjuka sötpotatisen |
Rökiga kycklingklubbor med sötpotatis och jalapeñomajonäs 4
p
- 8- 12 kycklingklubbor
- 1 msk grill- eller bbqkrydda
- ½ dl ketchup
- 1/2 dl hp- sås
- 1/2 dl honung
- 1 msk kinesisk soja
- Några droppat liquid smoke
- Några droppar tabasco och/eller cayenpeppar efter smak(1 tsk)
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Ta bort skinnet från
klubborna och krydda dem med grill-, eller bbq kryddan. Lägg dem på en plåt och stoppa in dem i ugnen ca 30-
45 min eller till de uppnått en temperatur av 70 grader närmast benet. Blanda
ihop övriga ingredienser. Pensla marinaden på klubborna och servera. Det är
även fantastiskt gott att låta klubborna kallna i marinaden och äta dem dagen
efter.
Rostad sötpotatis
- 4 sötpotatisar
- Olja
- 2 dl rostad majs till servering
Salt och peppar
Gör så här: Sätt Ugnen på 250 grader. Klyfta potatisen och
lägg dem på en plåt. Ringla över olja. Salta och peppra. Rosta ca 20 min i
ugnen, rör om efter halva tiden.
Jalapeñomajonnäs
- 2 äggulor
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl rapsolja
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2 msk finhackad jalapeño
- 1 krm finmalt korianderfrö
Gör så här: Vispa ihop
äggula, senap, och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan droppvis under konstant
vispning. Blanda ner vitlök, jalapeño, koriander salt och peppar.
Eller blanda
- 2 dl Hellmans majonnäs
- 1 liten vitlöksklyfta
- 2 msk finhackad jalapeño
- 1 krm finmalt korianderfrö
Kladdigt och gott |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar