torsdag 17 november 2011

Pasta med fikon och stiltonost



Nu är det högsäsong för fikon och för några veckor sedan började de fantastiskt vackra färska fikonen att dyka upp i våra butiker. Jag blir alltid lika lockad att köpa de små ludna, päronfärgade frukterna där de ligger som små juveler i sina askar. Jag tycker att de är goda att äta som de är med gillar även att använda dem i matlagningen och i desserter av olika slag.  
Den första gången jag smakade på färska fikon befann i Tunisien. Jag och min kära mor var där på tjejresa och vi kalasade på exotiska frukter av alla de slag. Till en början minns jag att vi var lite undrande över om fikonens skal skulle ätas eller ej, friskt vågat hälften vunnet tänkte jag och tog ett hungrigt bett i mitt nyinköpta fikon. Skalet visade sig vara lent och högst ätbart.
Idag lagade jag en pastarätt med färska fikon, den engelska grönmögelosten stilton och valnötter. Rätten lagas ihop på nolltid och den är fantastiskt god!
Pasta med fikon, stiltonost 4 port

  • 400 g pasta
  • 100 gram stilton eller annan grönmögelost
  • 2 msk crème fraiche
  • 4 små fikon
  • 1 dl goda oliver
  • 1 dl valnötskärnor
  • ½ påste mechesallad
  • 2 tsk grovmalen grönpeppar
Gör så här: Koka pastan enligt förpackningen. Skär under tiden fikonen i klyftor. Blanda ost och crème fraich i en bunke. Blanda ner oliver, mechesallad, fikon, gönpeppar och valnötter i oströran. Häll ner den nykokta pastan i bunke och blanda om. Servera genast.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt fint! Gudars vilket bra ljus det blir på gräddgatan! Kram /marry p

    SvaraRadera
  2. Tack kära du! Créme del la cremegatan är bäst!

    SvaraRadera