Helt plötsligt i mitten av November fick jag en längtan efter kall och fräsch sommarmat. Därför stegade jag iväg till affären och köpte på mig ett litet sommar-mat-kit. Jag kom hem med en bit saftig varmrökt lax, avokado, rädisor, massor av citron och ärtskott.De ärtskott som vi sett på restaurangerna under många år och nu mer även i butikerna är oftast grodda från gula ärtor. De är inte specielt svåra att låta gro på egen hand och de tar bara några dagar, men idag fick de bli köpta.
Resultatet av varorna blev en liten laxsallad med en dressing stinn av citronzest.
Så, då var sommarvisiten gjord, nu återgår jag till en mysig vintermeny igen.
Laxsallad med citrondressing
- 400 gram varmrökt lax
- 1 knippe rädisor
- 1 ask ärtskott
- I rödlök
- 2- 3 avokado
Dressing
- 2 citroner
- 2 dl olja
- 1 msk honung
- 1 msk dijonsenap
- Salt och peppar
Gör så här: tvätta citronerna väl. Riv av det gula på citronskalet fint. Blanda senap, honung, salt, peppar och 2 msk citronsaft i en bunke. Vispa. Tillsätt oljan i en stråle under vispning. Finhacka löken och skiva rädisorna tunt. Skär avokadon i grova bitar. Dela laxen med fingrarna i lagom stora bitar. Lägg allt på fyra fat skeda över dressingen och ät med ett gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar