lördag 17 november 2012

Rödkålsallad med aprikoser och valnötter


Jag är förmodligen inte den enda som minns skolmatsalens rödkålsallad med fasa. Råriven rödkål med inlagda mandariner ( ingen dressing vad jag kan minnas). Egentligen är det kanske inte tanken på salladen som får mig att rysa utan den grå julkorven som serverades därtill, eller kombinationen av de båda tillsammans med en vit potatis...
Idag går min rödkålsallad förvisso i samma färgskala med de inlagda mandarinerna har bytts ut till torkade aprikoser och kompletterats med rostade valnötter och dressing. Jag tar i med både nötter och aprikoser, därför är kanske inte i första hand en rödkålsallad, men den får kallas så ändå..
Salladen är hur som helst god till det mesta, inte minst på julbordet.

Jag har sagt det förr och säger det igen- glöm inte att rosta valnötterna.
Gott till både kött och fisk
Rödkålsallad med aprikoser och valnötter
  • 1/4 rödkålshuvud
  • 1-2 dl torkade aprikoser
  • 1-2 dl rostade valnötter
  • 50 g röd mangold
  • 1 /2 tsk fänkålsfrö
  • 1 msk rödvinsvinäder
  • 1/2 tsk dijonsenap
  • 1/2 tsk flytande honung
  • 1/2 dl olja

Gör så här: Strimla rödkålen(gärna på mandolin). Grovhacka aprikoser och nötter. Krossa fänkålsfrön och blanda dem med vinäger, senap, honung, olja, salt och peppar. Blanda dressingen med rödkålen  väl och blanda till sist ner mangold, aprikoser och nötter. 

2 kommentarer:

  1. Oj, här fanns ju hur mycket gott som helst! Den här salladen ser väldigt god ut och skulle passa bra på mitt julbord i år!

    SvaraRadera
  2. Tack snälla! Jag ska också smyga in den på mitt julbord bland allt kött...

    SvaraRadera