Som jag tidigare nämnt så spårar jag iväg på grönsaksavdelningen ibland och köper på mig allt för mycket frukt och grönt. Så mycket att jag inte hinner äta upp allt. Förra veckan svävade jag ut och det märktes tydligt på min köksbänk igår.Det som en gång varit en dignande fruktskål var nu den trött liten skål som oroväckande snart skulle invaderas av en flugsvärm. Något måste göras! Jag kokade in nektarinerna i en sockerlag av lite överblivet vitt vin. Snabbt och lätt, nu har jag förlängt hållbarheten avsevärt på både frukten och vinet och dessutom fått en riktig godsak i mitt kylskåp. Ett perfekt knep för den som inte knaprar frukt i tid och otid!
Det går lätt att skaka väl mogna nektariner |
- 500 ml vitt vin
- 2 dl socker
- 4 nektariner
Gör så här: Blanda vin och socker i en kastrull. Koka upp och låt koka på hög värme i ca 10 min. Skala och klyfta nektarinerna. Lägg dem i en ren glasburk och häll över den kokande lagen. Låt svalna.
Låt nektarinerna suga åt sig av lagen i kylen ca 1 dygn.
En god dessert tillsammans med kaksmulor och lättvispad grädde |
Vilket bra tips att rädda frukten!
SvaraRadera