Ikväll åt jag pannkaka till middag, liksom
många, många torsdagar under min uppväxt. Vi inledde torsdagsmiddagarna enligt
tradition med ärtsoppa och avslutade den med pannkakor, plättar, våfflor eller
pannkakspytt. Jag älskade när mamma gjorde tjockpannkaka, skar upp den och
stekte den knaprig till pytt. Mjuk, krämig på insidan och knaprig på utsidan, just så
vill jag ha den. Den där fluffiga tjockpannkakan som jag hör folk prata drömmande om är totalt främmande för mig- har aldrig smakat. Mammas var kompakt och min är likaså,
ingen finess i vispningen här inte.
Nu åter till dagens middag.
Efter att jag känt mig lite
ekonomisk som tagit tillvara på min (snart) gammal mjölk festade jag till det
med en redig klick hjortronsylt. Det man förlorar på gungorna tar man igen på
karusellerna…Eftersom jag skippade ärtsoppan idag stekta jag lite fläsk till pannkakan istället. |
Pannkakspytt
- 4 dl mjöl
- l liter mjölk
- 5 ägg
- 1 tsk salt
- smör till smörjnig
- sylt till servering
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en hög plåt med smör. Vispa ihop ägg, mjöl, salt och hälften av mjölken till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken. Häll smeten i plåten och grädda ca 30 min. Låt kakan svalna. Klipp i bitar och stek knaprig i smör.( Det går utmärkt att frysa ostekt pannkaka!)
Pannkakspytt var något nytt, men låter helt klart gott och måste ju så klart prövas :-)
SvaraRaderaChristine
www.matikvadrat.se
Ja, såklart du måste :-)
RaderaAldrig hört talas om pannkakspytt men låter ju smarrigt. Gillar ju både tjock och tunn pannkaka. Ska testas!
SvaraRadera