Det finns uppenbarligen en anledning till att den gamla 70-tals favoriten,
flygande Jakob, envetet klamrat sig fast på våra matsedlar- det är gott! Jag har alltid trott att rättens namn har
någonting med en flygandekyckling vid namn Jacob att göra, men icke. Nu har jag lärt
mig att namnet kommer från rättens upphovsman med samma namn, Ove Jacobsson.
Han var pilot och publicerade sin specialare i en tidning 1976. Så var det med
det, alltså inga barbariska historier om lilla kycklingen Jakob(som inte flyger
så mycket längre…).
Hur som helst så gjorde jag en sommarvariant av rätten idag.
Det blev en sallad med kyckling, bacon, banan, jordnötter och tomater. Allt en
flygande Jakob bör innehålla men i kallt tillstånd helt enkelt. Servera med lite nachochips eller en bit
bröd!
Flygande Jakob sommarupplaga 4 port
- · 1 grillad kyckling
- · 1 pkt bacon
- · 2 bananer
- · 1 ask körsbärstomater
- · 1 salladslök eller en bit purjolök
- · 1 isbergsalladshuvud
- · 1 dl jordnötter
Dressing
- · 1 dl sweetchilisås
- · 1 msk tomatpure
- · 1 dl olja
- · 1 msk paprika krydda
- · I tsk salt
Gör så här: Skär bacon i grova bitar och stek det
knaprigt. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Hacka jordnötterna. Dela
kycklingen i bitar. Blanda dressingen med kycklingen och nötterna. Skär banan, sallad,
lök och tomat i bitar. Fördela allt på fyra tallrikar och servera med
nachochips eller bröd.
Isbergssalladen är SÅ god nu på sommaren! |
Jag hackar nötterna så att jag får lite i varje tugga |
Häll resten av dressingen över salladen! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar