söndag 10 juni 2012

Brännvinsost/potkäs

 Förra lördagen, på min brors bröllop, serverades det brännvinsost eller potkäs till brödet.  Jag tycker att det är en fenomenal ”ostform” till förrättsbröd eftersom man kan bre det på mackan och hyvlingsmomentet försvinner. Dessutom får jag smaksätta den precis som jag vill!


Ordet potkäs härstammar från det tyska språket och betyder krukost. Krukost eftersom det helt enkelt är en ost som blandas ihop och förvaras i en kruka.  Blandningen baserades i begynnelsen på överblivna ostkanter som revs ner och blandades med smör eller mjölk. Sedan spetsades röran med lite starksprit för att förlänga hållbarheten. Min mormor brukade ha en liten kruka med potkäs i sin kyl, ett perfekt vis att ta vara på ostkanter. 
Eftersom jag skulle blanda en rätt rejäl sats krukost till föregående helgs festligheter fanns det inte ostskalkar så det räckte. Det fick rivas ner nyinköpt ost. Jag blandade den finrivna starka osten med Philadelphia, lite gin och peppar. Aj, så gott det blev.  
Till vår stora glädje blev det några burkar över som vi mumsat på i en vecka nu. 
Brännvinsost/potkäs
  • 200 g stark prästost
  • 1 dl philadelphiaost
  • 2 msk mjölk
  • 4 cl gin
  • 1 krm peppar

Gör så här: finriv prästosten. Blanda med övriga ingredienser

Den smakrika röran smakar ljuvligt på lite söta russin-, tranbär-, eller fikonbröd.

Som smör och ost i ett

Forsa bageriets fantastiska tranbärsbröd

4 kommentarer:

  1. Det här lät spännande! Aldrig hört talas om potkäs!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa nästa gång osten är på upphällningen!

      Radera
  2. Ja det var sannerligen en stor glädje att det blev några burkar över. Det tyckte även min mamma, som var väldigt förtjust i din goda ost!
    // Greta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så glad jag blir! Nu vet ni hur man rör ihop den :-)

      Radera