Ordet potkäs härstammar från det tyska språket och betyder
krukost. Krukost eftersom det helt enkelt är en ost som blandas ihop och
förvaras i en kruka. Blandningen baserades
i begynnelsen på överblivna ostkanter som revs ner och blandades med smör eller
mjölk. Sedan spetsades röran med lite starksprit för att förlänga hållbarheten.
Min mormor brukade ha en liten kruka med potkäs i sin kyl, ett perfekt vis att
ta vara på ostkanter.
Eftersom jag skulle blanda en rätt rejäl sats krukost till
föregående helgs festligheter fanns det inte ostskalkar så det räckte. Det fick
rivas ner nyinköpt ost. Jag blandade den finrivna starka osten med Philadelphia,
lite gin och peppar. Aj, så gott det blev.
Till vår stora glädje blev det några burkar över som vi
mumsat på i en vecka nu.
Brännvinsost/potkäs
- 200 g stark prästost
- 1 dl philadelphiaost
- 2 msk mjölk
- 4 cl gin
- 1 krm peppar
Gör så här: finriv prästosten. Blanda med övriga
ingredienser
Den smakrika röran smakar ljuvligt på lite söta russin-, tranbär-, eller fikonbröd. |
Som smör och ost i ett |
Forsa bageriets fantastiska tranbärsbröd |
Det här lät spännande! Aldrig hört talas om potkäs!
SvaraRaderaTesta nästa gång osten är på upphällningen!
RaderaJa det var sannerligen en stor glädje att det blev några burkar över. Det tyckte även min mamma, som var väldigt förtjust i din goda ost!
SvaraRadera// Greta
Åh så glad jag blir! Nu vet ni hur man rör ihop den :-)
Radera