I förra veckan när jag gjorde min påskgula couscoussallad passade jag på att göra godis av apelsinskalen som blev över. Att kandera betyder att man doppar
något i en kraftig sockerlag så att de får en
glansig, stel och fin yta. Någon sådan glansig yta får inte mina skal eftersom jag skakar dem
i en blandning av socker och citronsyra efter själva kanderingen. Förutom en "kristrallig" fin yta bidrar citronsyran med en syrlig smak som
passar fenomenalt till allt det söta sockret och fruktskalets beska ton.
Det må vara grått och kallt ute men på min köksbänk står i alla fall en solig och värmande burk med apelsinkonfekt nu!
Förutom att äta strimlorna som godis kan de användas som garnering till kakor och desserter.
Det må vara grått och kallt ute men på min köksbänk står i alla fall en solig och värmande burk med apelsinkonfekt nu!
Förutom att äta strimlorna som godis kan de användas som garnering till kakor och desserter.
kanderade apelsinskal
- 3 apelsiner
- 5+ 2 dl socker
- 2 ½ dl vatten
- 1 tsk citronsyra
Gör så här: Tvätta apelsinerna noga. Dela varje apelsin i
fyra klyftor. Skär bort det mesta av fruktköttet (jag använde mitt i min). Sjud
skalen i en kastrull med vatten a 20 min. Skrapa försiktigt bort det vita med
en sked. Skär i långa strimlor. Koka upp
5 dl socker och 2 ½ dl vatten i en kastrull. Lägg ner strimlorna och koka på
svag värme i 20 min. Banda 2 dl socker och 1 tsk citronsyra i en påse. Ta upp
skalen ur sockerlagen och lägg dem i påsen. Skaka om ordentligt. Töm påsens
innerhåll på ett bakplåtspapper och låt torka.
Så gott och ett bra sätt att ta vara på skalen!
SvaraRaderajaa prova!
RaderaJag kan intyga att de smakade precis så gott och söt/surt som de ser ut! Så härlig färg!
SvaraRaderatack pop! Ni får knapra i er de sista på fredag! KRAM
RaderaSå vackra och så goda, de lyser verkligen upp i aprilvädret.
SvaraRadera