Snart är det helg och då förväntas man äta något extra festligt på morgonen. När jag slog upp ögonen i morse och funderade på vad jag var sugen på var det havregrynsgröt som dök upp i mitt huvud. Men det kändes inte särskilt festligt att klicka upp en grå klump gröt på denna lediga dag. Då kom jag att tänka på de bakade havregrynsgrötsrutorna. Det är en utmärkt form av gröt att bjuda på när man har frukostgäster eller ska göra sig till. Det tar visserligen lite längre tid att tillreda än den klassiska gröten men det är helt klart värt det. Sen äter jag den med mjölk, färska bär eller torkad frukt. Havregrynsgröt de lux!
Frukost havrerutor med äpple 6- 8 port
5 dl havregryn
3 ½ dl mjölk
1 ägg
I dl äpplemos (eller 1 banan)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk salt
¾ dl socker
2 msk smält smör
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, bakpulver, vaniljsocker, kanel, salt och socker i en bunke. Vispa samman mjölk, ägg och äppelmos i en annan. Blanda ner mjölkblandningen i de torra ingredienserna. Tillsätt smöret. Häll i en smord form och baka i ca 30 min. Ta ut formen ur ugnen och låt vila 5 min. Skär upp i bitar och servera med mjölk.
Ljumma rutor med kall mjölk |
Byt ut äpplet till banan eller bär om du vill! |
En lite festligare grötfrukost |
Lår kakan stå några min efter att du tagit den ur ugnen innan nu skär den i bitar |
Dessa måste jag definitivt prova! Jag KAN bara inte med gröt. Det växer i munnen och jag mår illa. Tyvärr, för gröt är ju världsbra mat!
SvaraRaderaTack för tipset! Perfekt för mig som har svårt emd frukosten.