Kallpressad rapsolja har verkligen varit i ropet de senaste åren
och nu finns det massor av fabrikat att välja mellan i butikerna. Smakerna varierar
vitt och de delas ofta in i tre smakgrupper, naturell, nötig och blommig. Jag
tycker att den nötiga passar bäst till att ringla över bröd och pasta medan de
blommiga kan vara fantastiskt goda på sallader och somriga anrättningar. Den
naturella passar till allt.
Skillnaden mellan varm- och kallpressad rapsolja är naturligt nog
att fröna hettas upp före pressningen för varmpressad olja medan de pressas
kalla för kallpressad. När fröna hettas upp utvinns mer olja vilket har gjort
att priset oftast är lite högre på den kallpressade varianten.
Idag blev det pasta till lunch. Det blev närmare bestämt tortiglioni som jag rörde ihop med resterna av mitt
mumsiga selleri-, och plasternacksmos. Som vanligt kunde jag inte låta blir att
stö över några nötter. Idag blev det hasselnötter och för en gångs skull
orostade sådana. Sist ringlade jag över lite kallpressad rapsolja och klippte över
lite krasse.
Krassen är kryddig och god |
Tortiglioni med rostar rotselleri-, och palsternackkräm 4 port
- 4 portioner tortigioni
- 1 sats rostat rotselleri-,och palsternacksmos( klicka på namnet så hittar ni receptet)
- 1 dl hasselnötter
- Krasse
- kallpressad rapsolja
Gör så här: värm moset. Koka pastan. Blanda den nykokta pastan med moset. Rigla över kallpressad rapsolja. Strö över nötter och krasse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar