Pernod ät ett italienskt brännvin som är smaksatt med anis. Det är alltså italienarnas variant av grekernas ouzo och turkarnas raki. Italienarna liksom sina medelhavsgrannar dricker ofta brännvinet utspätt med vatten. När de båda kristallklara dryckerna blandas får de en vit och grumlig färg. Det beror på en kemisk reaktion till följd av dryckernas olika ph-värde. Igår gjorde jag mörka chokladpraliner som jag smaksatten med pernod. Pernoden ger pralinen en god lakriston och en lite vuxen smak. Pernod kan givetvis bytas ut till ett annat anisbrännvin eller lite stött anis.
Pernodpraliner
- 200 g mörk choklad + ca 100 g att doppa bollarna i
- 1 dl grädde
- 2 msk smör
- 1 msk pernod (eller 1 tsk anisfrö)
Gör så här: smält chokladen över vattenbad. Blanda ner grädde, smör och pernod i chokladen. Ställ smeten i kylen tills den fått en formbar konsitens. Rulla då små bollar. Smält den kvarnvarande chokladen över vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen. Rulla dem sedan i händerna för ett fint mönster. Ställ svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar