Vad vore väll en jul utan knäck? Inte mycket. Knäcken har alltid funnits med på vårt jul-pralinfat. Min mamma har alltid kokat vår knäck i mikrovågsugnen. Hon lyckas få en sådär perfekt konsistens utan att ha någon vidare koll på vare sig tid eller temperatur. Själv kokar jag knäcken på spisen. Jag lägger ner termometern i kastrullen och ställer in ett alarm som tjuter när temperaturen uppnått 125 grader. Då blir knäcken ganska seg, vill man ha den hårdare bör man vänta till smeten blivit ca 145 grader varm. Eftersom jag älskar rostade nötter kokade jag en laddning knäck med rostad mandel igår. Jag rostade nötterna med lite salt, det blev fantastiskt gott till den söta kolan.
Små formar med stjärnor på, precis som sig bör |
Knäck med rostad mandel
- 2 dl grädde
- 2 dl sirap
- 2 dl socker
- 1 msk smör
- 1 dl mandel
Gör så här: lägg nötterna på en plåt och strö över salt. Rosta nötterna ca 15 min 150 garder, eller till de fått en ljusbrun färg rakt igenom. Lägg de andra ingredienserna i en kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen och sjud ca 20 min till smeten uppnått 125 grader. Hacka nötterna och blada ner dem i smeten. Häll upp smeten i knäckformar och ställ sedan svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar