En äkta Mozartkula består av en kärna av mandel- och pistagemassa som är täckt med nougat och sedan doppad i mörk choklad. Kulorna tillverkas i den österrikiska staden Salzburg, där familjen Furst tillverkat dem av exklusiva ingredienser och traditionella tillverkningsmetoder sedan 1890. Igår gjorde jag en förenklad variant av Mozartkulorna. Jag gjorde en rulle av nougat, klädde in den i kavlad mandelmassa, skivade upp den och doppar slantarna i choklad. Därefter tryckte jag på en rostad hasselnöt på varje pralin. Kanske inte fullt så exklusivt som de äkta kulorna men otroligt goda!
Praliner helt i nötälskarens smak! |
Falska Mozartpraliner
- 250 g rumstempererad nougat
- 250 g mandelmassa
- 200 g mörk choklad
- rostade hasselnötter
Gör så här: Forma nougaten till en fingertjock rulle. Kavla ut mandelmassan och rulla in nougaten i den. Skär den mandelmassaklädda rullen i ½- 1 cm tjocka bitar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa pralinerna i chokladen, lägg på bakplåtspapper, tryck på en nöt och ställ sedan svalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar