Äkta kastanjer är en sorts nöt som växer i varma länder. Det kan odlas i Sverige med det är mycket sällsynt på grund av vårt kalla klimat. De äkta kastanjerna är mycket lika våra hästkastanjer till utseendet, men där slutar likheten. Hästkastanjerna är giftiga medan de äkta kastanjerna är en riktig delikatess. Jag bakar gärna kastanjer om höstarna. Medan kastanjerna bakas sprid en fantastisk doft i köket och när de är klara ätar jag de med mjukrört smör som får smälta över de varma kastanjerna. Ibland blir det citronsmör och ibland naturellt. Alla borde prova! De är otroligt trevliga att äta på verandan en solig hösteftermiddag, som en förrätt eller som tillbehör till maten. När jag handlar kastanjer är jag noga med att välja de som väger mest. Är de lätta är de oftast dåliga och blir hårda och osmakliga när de bakats. En perfekt kastanj ska vara ljust gyllenbrun efter bakningen och vara mjuk och jämn i konsistensen.
De gyllene kastanjerna smakar minst lika gott som de är vackra att se på |
Bakade kastanjer
- 500 g äkta kastanjer
- Grovsalt
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Gör ett kryss i varje kastanj med en vass kniv. Häll grovsalt i en ugnssäker form. Placera kastanjerna med krysset uppåt. Baka i ugnen ca 20 eller till de öppnats och är mjuka. Servera med citronsmör
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar