måndag 24 oktober 2011

Kryddkoktaäpplen med havresmul och vaniljsås


Igår var den Anis och idag är det stjärnanis. De båda kryddorna är inte besläktade med varandra trots de liknande namnen. Den dekorativa stjärnanisen härstammar från Asien där den använts under lång tid i matlagningen. Själv använder jag den i huvudsak till desserter och inte minst till att smaksätta sockerlagar med. Igår kokade jag in tunna skivor äpple i stjärnanis och nejlika och serverade tillsammans med ett knaprigt havresmul och en krämig vaniljsås.


 
Kryddkokta äpplen med havreflarn och vaniljsås

  • 5 äpplen
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 3 stjärnanis
  • 1 tsk mald nejlika
  • Gör så här: Koka upp socker, vatten och kryddor. Rör om till sockret löst sig. Hyvla äpplena fint och
  • lägg dem i den varma lagen. Lått ligga minst 30 min.
  • 25 g smör
  • 1/2 dl sirap
  • ½ dl muscavado socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl havregryn
  • ½ dl pumpakärnor
  • 2 dl fast vaniljsås

Gör så här: Sätt ugnen på 175 g. Koka upp sirap, muskavadosocker och smör. Blanda ner havregryn och bred ut bandningen på en plåt. Grädda i ugnen ca 10 min.


Lägg äpplena på ett fat. Skeda över vaniljsåsen och strö över havresmulet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar