Jag kan tycka att den här koka-egen-fond-hetsen är lite överdriven. Jag håller med om att det oftast är godast med hemkokt fond men i den vardagliga matlagningen tycker jag att det är helt okey med de köpta alternativen. Det kräver trots allt en viss tid och tid är som bekant en bristvara i dagens samhälle. Den tiden hade jag emellertid igår och därför kokade jag en härlig kräftfond. Jag kokade fonden på kräftskal och sparade kräftornas kött till kvällens mumsig skaldjurssoppa. Soppan har ganska många ingredienser men den smakar fantastiskt gott.
Skaldjurssoppa
2 dl räkstjärtar
2 dl kräftstjärtar
2 vitlöksklyftor
1/2 rotselleri
2 stånd blekselleri
1 lök
½ dl kapris
1 burk hela skalade tomater
2 dl skaldjursfond
5 dl vatten
2 msk konjak
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 msk timjan
1 dl hackad gräslök
1 dl hackad persilja
2 dl grädde
1 dl gräddfil
Gör så här: Strimla löken, bleksellerin och rotsellerin. Fin hacka vitlöken. Stek Grönsakerna i olja. Slå på tomaterna, fonden, vattnet konjaken, de torra kryddorna, tomatpurén. Låt koka ca 20 min. Tillsätt grädden, persilja gräslök och skaldjuren. Låt koka upp och servera sedan med ett gott bröd och en klick gräddfil.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar