torsdag 20 mars 2014

Lufttorkad skinka


Under flera år har jag haft lufttorka skinka på min (väldigt långa) to-do-list. Igår kunde jag bocka av det tillsynes avancerade projektet. 

Allt började för fem veckor sedan när jag gick till affären och köpte en fin, svensk skinkstek, ett paket salpeter och ett paket salt utan jod. 
När jag kom hem blandade jag salpeter med salt och torkade örter. Masserade in blandningen i skinksteken, la den i en plastpåse och lät den torrimmas i min kyl under två veckor.

När de första två veckorna passerat band jag upp steken och hängde den i en av kylskåpets hyllor. Där fick den hänga i tre veckor*.

Så idag tre veckor senare är den klar att äta.

Det är med andra ord väldigt enkelt att lufttorka en skinka. Du får en fantastiskt god, ekologisk, svensk lufttorkad skinka till ett lägre kilopris än den billigaste "lufttorkade" skitskinkan man kan hitta i butik. Är ni övertygade?
Ni behöver inte göra det idag, men skriv upp det på er To-do-list ni också!



* eftersom vi har glashyllor i kylen var det lite knepigt att binda upp skinkan utan att ta upp halva kylen. Därför lät jag den bara hänga första veckan. När den stelnat och torkat till la jag den på ett ”ånggaller” istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar